Lenta recuperació turística

Les reserves de les agències de viatges augmenten el 10% respecte del 2020

Les Maldives i el Carib, principals destinacions internacionals dels espanyols per haver-hi menys restriccions sanitàries

Les reserves de les agències de viatges augmenten el 10% respecte del 2020
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les reserves de les agències de viatges per a aquest estiu han augmentat a finals de juny el 10% respecte a l’any passat. Segons dades donades a conèixer aquest dimarts per l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), el nombre de reserves totals se situa entorn del 50% menys que el 2019. L’objectiu del sector és acabar l’any, amb sort, amb una caiguda dels ingressos del 40%, ja que la recuperació de la mobilitat no s’espera segons el president d’Acave, Martí Sarrate, abans del 2024, d’acord amb les previsions de les aerolínies. El sector de les agències de viatges capeja com pot una situació dramàtica, de fort endeutament i amb la terrible expectativa que el 40% de les agències hagin tancat a finals d’aquest any respecte al 2019. Malgrat això, les condicions són òptimes per a la inicial recuperació de la confiança dels clients, amb més destinacions turístiques obertes que fa uns mesos i expectatives d’arribada de turistes a Espanya, almenys de la resta d’Europa.

El sector continua mostrant el seu malestar per la falta d’ajudes necessàries per compensar la caiguda d’ingressos de les empreses. A més, les agències de viatges han denunciat que moltes aerolínies no han reemborsat els viatges no realitzats i que són les agències de viatges les que han hagut de pagar els clients. Es calcula que el deute pot estar entorn dels 150 milions d’euros. Sarrate ha assenyalat directament Ryanair, Air Europa, Aeroméxico o Norwegian (en concurs de creditors) com les principals aerolínies deutores. «No és possible endeutar-se més», ha dit Sarrate, que ha advertit que la situació pot comportar el tancament del 40% de les agències de viatge a Espanya, uns 4.000 punts de venda. La facturació de les 6.000 empreses del sector el 2019 va ser d’uns 21.300 milions d’euros. Aquest any, la facturació del sector difícilment superarà els 8.000 milions. Sarrate ha assegurat que durant la pandèmia s’han tancat el 20% de les agències de viatges a Espanya, cosa que equival a una pèrdua de 14.500 llocs de treball i, en l’àmbit català, s’han perdut uns 1.000 punts de venda.

Notícies relacionades

Una enquesta efectuada per Acave entre les seves més de 450 agències de viatges associades que revela que les destinacions més sol·licitades pels espanyols per a aquest estiu seran les Balears, les Canàries i la costa mediterrània, mentre que, entre les destinacions europees, les més reclamades són les costes i illes del Mediterrani i en particular Grècia, Turquia i Itàlia. Les Maldives, Costa Rica i el Carib mereixen una menció especial, ja que, com que tenen menys exigències pandèmiques, s’estan imposant com a destinació preferida per als turistes més viatgers. En qualsevol cas, el 81% de les reserves d’aquest estiu s’estan fent amb una antelació inferior a un mes, per la qual cosa no es descarta un repunt de l’activitat de les agències en les pròximes setmanes. A més, bona part de la recuperació depèn del que passi amb els viatgers procedents del Regne Unit, Rússia i els EUA. Els primers són vitals per a la costa mediterrània; els russos també, especialment per l’alt poder adquisitiu i les seves estades mitjanes més llargues. El fre a l’arribada de visitants russos es deu al fet que l’Agència Europea del Medicament no ha validat encara la vacuna russa Sputnik, cosa que endureix els tràmits de visats. En el cas dels nord-americans, són vitals per a la recuperació del sector de creuers, en què les agències de viatges solen ser agents de vendes habituals.

El que més valoren els viatgers és la flexibilitat de cancel·lació i la seguretat, més que el preu. El 90% de les agències de viatges coincideixen a afirmar que el passaport de vacunació europeu que facilita la lliure circulació ha afavorit de forma significativa la contractació de viatges internacionals. Les reserves de viatges tardaran entre dos anys i mig i cinc a tornar a la normalitat –segons les previsions d’Acave– i el perfil de consumidor ha canviat: «Voldran activitats a l’aire lliure, evitaran aglomeracions» i reserven amb menys antelació per assegurar-se que els criteris per viatjar no canviaran.

Temes:

Viatges Turisme