Informe del supervisor

El BCE alerta dels riscos de no emetre una moneda digital

El BCE alerta dels riscos de no emetre una moneda digital

AFP / YANN SCHREIBER

1
Es llegeix en minuts

El Banc Central Europeu (BCE) ha advertit aquest dimecres dels riscos per a l’estabilitat i l’autonomia d’una zona monetària que podrien produir-se en cas que un banc central decideixi no oferir una moneda digital. «S’ha de prestar atenció als riscos per a l’estabilitat que podrien sorgir si un banc central no ofereix una moneda digital», assenyala l’entitat en un informe dedicat a analitzar la rellevància internacional de l’euro, que es manté còmodament en segona posició per darrere del dòlar.

En aquest sentit, el BCE assenyala que una preocupació podria ser la situació en la qual els pagaments nacionals i transfronterers estiguin dominats per proveïdors no nacionals, inclosos els gegants tecnològics estrangers, que podrien oferir monedes artificials en el futur. «Això no només podria amenaçar l’estabilitat del sistema financer, sinó que tant els individus com els comerciants serien vulnerables a un petit nombre de proveïdors dominants amb un fort poder de mercat», apunta.

Així mateix, el BCE adverteix que sota aquesta hipòtesi també se soscavaria la capacitat dels bancs centrals per complir el seu mandat com a autoritat monetària i el seu paper com a prestamistes d’última instància. «L’emissió d’una CBDC (moneda digital de banc central) ajudaria a mantenir l’autonomia dels sistemes de pagament nacionals i l’ús internacional d’una moneda en un món digital», afirma.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, l’entitat presidida per Christine Lagarde assegura que impulsar el paper internacional de l’euro «no és una motivació primordial per emetre un euro digital», tot i que admet que si es permetés l’ús d’un euro digital en els pagaments transfronterers, una decisió que queda per prendre, «això també tindria implicacions per al paper internacional de l’euro».

D’altra banda, considera que l’atractiu d’aquesta CBDC per als no residents dependria en gran manera de les característiques del seu disseny per ser utilitzada com a mitjà de pagament, unitat de compte i dipòsit de valor. D’aquesta manera, sosté que, si bé una CBDC serviria de recolzament a l’ús d’una moneda en pagaments transfronterers, això no suposaria necessàriament un canvi en les regles del joc, sinó que l’estabilitat dels fonaments econòmics i la mida continuaran sent els factors més importants per a la rellevància internacional de la moneda.