EFECTES ECONÒMICS

Treball i Afers Socials destina més de 906 milions en ajudes directes per la Covid-19

En total, han beneficiat més de 343.000 autònoms o microempreses, 310.000 llars i més de 1.500 projectes d’entitats, empreses i ens locals

Treball i Afers Socials destina més de 906 milions en ajudes directes per la Covid-19
3
Es llegeix en minuts

Des que va esclatar la pandèmia de la Covid-19, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (DTASF) ha destinat més de 906 milions d’euros a més d’una vintena d’ajudes i subvencions per pal·liar els efectes socials, econòmics i laborals derivats de la crisi sanitària. Les ajudes han beneficiat de forma directa més de 310.000 llars, més de 343.000 treballadors autònoms i microempreses i més de 1.500 projectes d’entitats, empreses i ens locals. I han millorat la vida d’altres milers de famílies de forma indirecta.

L’abril del 2020, amb prou feines unes setmanes després de l’inici de l’estat d’alarma, ja es van impulsar les primeres convocatòries: una ajuda de 200 euros per fer front als subministraments bàsics destinada a treballadors en erto que encara no havien rebut la prestació d’atur del SEPE, que va beneficiar 100.000 llars; i una primera convocatòria d’ajudes per a persones treballadores autònomes que van veure afectada la seva activitat econòmica.

Més de 866 milions d’euros en l’àmbit laboral

L’àmbit del treball és el que ha reunit més recursos, a causa de l’afectació negativa que ha provocat el coronavirus en l’activitat de les empreses i la importància capital que té per al sosteniment de les famílies. En total, les ajudes relacionades amb l’àmbit laboral han superat els 866 milions d’euros, i han arribat a més de mig milió de treballadors, autònoms i microempreses i 773 entitats i projectes de diferents organitzacions.

D’aquesta dotació, més de 673 milions d’euros s’han destinat a les persones treballadores autònomes i les microempreses, entre ajudes per pal·liar l’afectació socioeconòmica de la Covid-19 i per al manteniment de la seva activitat, per a la transformació digital i del model de negoci i per al manteniment de la plantilla. En total, les ajudes han superat els 343.000 beneficiaris individuals i els 44 projectes.

Dins dels 866 milions de l’àmbit laboral, s’han destinat 130 milions d’euros a treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) o amb contracte fix discontinu, entre la convocatòria de subvencions a la formació per millorar el seu perfil professional i l’ajuda extraordinària del primer trimestre del 2021. En total, han beneficiat prop de 155.000 treballadors i treballadores.

D’altra banda, més de 6,5 milions s’han destinat als 65 plans de reactivació socioeconòmica per ajudar els ens locals a contractar personal tècnic per impulsar aquests projectes.

Seguint en les ajudes per a l’àmbit del treball, els professionals de les residències van veure reconeguda la seva implicació i compromís amb una paga extraordinària dotada amb 21,3 milions d’euros. A més, s’han destinat ajudes a la promoció de l’economia social i solidària amb els Projectes Singulars, a entitats del tercer sector i col·lectius especials com les persones joves autònomes i les treballadores de la llar, que han superat, amb tot, les 700 entitats destinatàries.

Ajudes a col·lectius vulnerables

L’emergència social causada per la Covid-19 ha obligat a destinar esforços significatius. S’han destinat 24 milions d’euros en ajudes directes per fer front a la crisi social. En concret, 20 milions es van activar en les primeres setmanes de la pandèmia per oferir ajudes a 100.000 famílies per a subministraments bàsics i quatre milions van servir per promoure iniciatives d’entitats socials destinades a evitar el risc d’exclusió dins de la nova realitat social.

Els nens i joves han patit especialment les conseqüències de la pandèmia en el seu dia a dia, i a fi de mantenir l’efecte protector a nivell emocional i contra l’exclusió social que té l’oci educatiu, s’han destinat més de 8,1 milions d’euros en ajudes per a les famílies (durant la campanya d’estiu 2020), les entitats, empreses i persones treballadores, i per a les instal·lacions.

En l’àmbit dels nens, per ajudar les famílies acollidores de menors, també s’han destinat 367.000 euros a un complement per acollides fetes entre el 13 de març i el 31 de desembre del 2020. Se n’han beneficiat 2.626 llars que fan acollida en família extensa i 796 llars en família aliena.

Treballadors de la cultura i territoris amb especial afectació

Notícies relacionades

Un altre col·lectiu especialment perjudicat en el context del coronavirus són els treballadors i les treballadores de la cultura. Per això, des del departament s’han destinat 8,9 milions d’euros en tres convocatòries d’ajudes per a persones professionals, tècniques i docents del sector de les arts escèniques, les arts visuals, la música i l’audiovisual que van veure interrompuda la seva activitat per la pandèmia. Es tracta d’ajudes creades en col·laboració amb el Departament de Cultura, que han arribat a 11.800 llars.

Finalment, altres ajudes han destinat 2,8 milions d’euros específicament a territoris afectats per tancaments perimetrals: la Conca d’Òdena, el Segrià, la Cerdanya i el Ripollès.