El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts el Pla de Recuperació

El Govern enviarà el document a Brussel·les divendres juntament amb la ruta de dèficit fins al 2024

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts el Pla de Recuperació
1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Consell de Ministres preveu aprovar aquest dimarts el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència que remetrà a la Comissió Europea aquest divendres, amb el paquet de reformes i inversions que pretén impulsar Espanya per canalitzar els 140.000 milions de fons europeus de reconstrucció que rebrà fins al 2026.

El pla ha de ser remès a Brussel·les abans del 30 d’abril, i tot i que s’havia estudiat l’opció de celebrar un Consell de Ministres extraordinari divendres, per a la seva aprovació, finalment, el Govern pretén aprovar-lo dimarts. No obstant, segons fonts de l’Executiu, no s’espera difondre encara detalls addicionals del seu contingut, relatius a la inversió assignada a cadascun dels 110 projectes incorporats al pla ni les fites temporals en què anar donant compliment a cadascuna de les 102 reformes compromeses amb Brussel·les per a la recepció dels diners europeus.

El 13 d’abril es va difondre un projecte del pla, que contenia 211 pàgines, i un annex, amb 107 pàgines més, amb les línies generals de les inversions i les reformes però sense gaire concreció. El document que s’enviarà a Brussel·les contindrà «milers de pàgines», segons fonts oficials. Entre les reformes compromeses, hi ha les relatives a mercat laboral, pensions i impostos.

Notícies relacionades

Divendres també s’enviarà a la Comissió Europea el preceptiu Pla d’Estabilitat que tots els estats han de remetre a Brussel·les abans de cada 30 d’abril. Aquest document, que no ha de ser aprovat necessàriament pel Consell de Ministres, inclourà la ruta de dèficit públic fins al 2024. Segons va avançar aquest dilluns la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la clausura d’una jornada organitzada per l’Associació de Periodistes d’Informació Econòmica (Apie), el dèficit prendrà un camí clarament descendent en els pròxims anys després d’haver tancat el 2020 amb una taxa del 10,09% del PIB sense incloure les pèrdues de la Sareb (amb aquestes va pujar al 10,97%),

El Pla d’Estabilitat incorporarà el nou quadro macroeconòmic del Govern, amb les previsions revisades a la baixa recentment pel Ministeri d’Economia, que ha corregit del 9,8% al 6,5% la seva estimació de creixement del PIB per al 2021. Per als anys següents es projecten taxes del 7% el 2022; el 3,5% el 2023 i el 2,1% el 2024.