Més atacs informàtics

La pandèmia eleva l’activitat de la ciberseguretat a Catalunya i genera 820 milions d’euros

Més del 80% de les firmes del sector són pimes

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La pandèmia ha incrementat el pes de la ciberseguretat com a sector econòmic. Un estudi de l’agència per la competitivitat de l’empresa Acció divulgat avui apunta que a Catalunya operen un total de 361 empreses que facturen 820 milions d’euros en aquest territori. Uns 6.900 treballadors estan vinculats al sector. La majoria d’aquestes empreses de ciberseguretat són pimes (83%), mentre que el 13% són empreses emergents. Tot i que són empreses petites, el 56% facturen més d’un milió d’euros. Una de les raons de l’auge d’aquestes empreses és l’increment de teletreballadors. Els atacs cibernètics s’han incrementat l’últim any a Catalunya entorn del 400% segons l’FBI a escala mundial. El 51% d’aquests atacs es van produir com a conseqüència del teletreball les bretxes de seguretat obertes.

A escala global, segons l’informe, el 79% de les empreses preveu un augment en la despesa en ciberseguretat a curt termini, ja que tres de cada quatre esperen un creixement d’atacs cibernètics. D’acord amb l’estudi, alguns dels sectors en els quals la ciberseguretat està tenint i tindrà més aplicacions són la indústria, la mobilitat, els serveis financers, les assegurances, la salut, l’‘e-commerce’, l’educació, les administracions, les xarxes socials, l’educació i les ‘smart cities’, entre d’altres. Així, es descriuen aplicacions en àmbits com la protecció de dispositius intel·ligents, la seguretat en operacions de banca a distància, la detecció del frau a la banca i les assegurances; la protecció de sistemes de comunicació per satèl·lit i els vehicles autònoms i connectats; la protecció de les dades dels clients del comerç digital i els serveis de salut a distància, per exemple.

El mercat de la ciberseguretat es concentra principalment als Estats Units amb el 77% de les empreses líders a escala mundial, segons es recull en l’estudi. Quant a la resta de països, destaquen Israel, el Regne Unit i el Canadà. Catalunya pretén situar-se entre aquestes potències, ja que per a això és fonamental el capital humà.

Notícies relacionades

L’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) gestionarà aquest any 260 milions d’euros en ajudes per enfortir les capacitats de ciberseguretat empresarial. Aquest organisme va registrar l’any passat 130.000 incidents greus en ciberseguretat, a més d’un augment del 80% d’atacs cibernètics amb gairebé 40.000 atacs diaris. Les previsions indiquen que aquesta xifra continuarà augmentant, ja que els ciberdelinqüents estan posant el focus en les organitzacions que no estan tan protegides i que solen respondre a un perfil de petita o mitjana empresa. D’acord amb l’State of Website Security and Threat Report, el 75% de les pimes creu que el 2021 hi haurà atacs molt més freqüentment.

Segons Orbis Research, el mercat de ciberseguretat tindrà un valor d’uns 164.000 milions de dòlars el 2024 com a conseqüència, en gran mesura, de l’augment del teletreball. Les àrees que més creixen aquest 2020 en el món són la seguretat ‘cloud’ (+ 33,3% respecte al 2019), les solucions de seguretat de les dades (+ 7,2%) i la seguretat de les aplicacions (+ 6,2%). També es remarca que el nombre de patents atorgades en l’àmbit de la ciberseguretat ha augmentat una mitjana del 20% anual des del 2015. D’altra banda, l’estudi també parteix de la definició de l’European Cybersecurity Organization (ESCO) a l’hora d’identificar els proveïdors de productes, consultoria i serveis de ciberseguretat a Europa segons cinc àmbits de capacitat principals: identificar (desenvolupar la infraestructura de ciberseguretat per gestionar els riscos), protegir (solucions per a la reducció de l’impacte dels atacs, garantir la seguretat i el rendiment dels sistemes informàtics), detectar (mesures per identificar l’aparició d’atacs cibernètics), respondre (actuar adequadament sobre els incidents detectats) i recuperar (restaurar les capacitats o els serveis afectats a causa d’incidents cibernètics). Segons aquests paràmetres, el document conclou que les empreses de ciberseguretat amb presència a Catalunya estan principalment especialitzades en la capacitat de protegir, mentre que les solucions per realitzar còpies i emmagatzemament de seguretat són els productes i serveis que més ofereixen.

Temes:

Ciberatacs