Estadística empresarial

A Espanya hi ha 40.000 empreses zombis i més d’1,4 milions sense activitat

Madrid i Catalunya concentren més d’un terç de les empreses espanyoles sense esperances de recuperació

El 91% de les societats que ni funcionen ni tenen viabilitat possible són microempreses

A Espanya hi ha 40.000 empreses zombis i més d’1,4 milions sense activitat
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

A Espanya hi ha 39.560 empreses zombis. L’OCDE defineix les empreses zombis com les empreses de més de 10 anys d’existència i que no són capaces d’afrontar els seus deutes amb l’excedent brut d’explotació durant almenys tres anys consecutius. El Banc d’Espanya les designa com a empreses vulnerables o d’escassa viabilitat les que tenen una ràtio de cobertura dels deutes durant dos anys consecutius. Se n’exclouen els hòldings i les empreses de recent creació (en què el més usual és no tenir beneficis durant alguns anys). L’impacte de l’actual pandèmia en la viabilitat podria fer que aquestes xifres, extretes d’un informe basat en dades del 2020 i elaborat per Informa D&B (companyia filial de Cesce), puguin augmentar considerablement en els pròxims mesos. Les empreses zombis suposen el 7% de les societats amb més de 10 anys d’antiguitat, segons l’estudi. A la pràctica, aquestes empreses no poden cobrir les seves despeses amb els seus ingressos. Si aquesta situació es prolonga, passen a engrossir el temible qualificatiu.

Si es comptabilitzen en aquesta estadística funesta les societats que no tenen activitat comercial, segons les dades del Registre Mercantil, la xifra arriba als 1,4 milions de les més de 7 milions d’empreses que componen la base de dades de D&B a Espanya. Les empreses sense activitat al Registre Mercantil s’eleven a 1.439.168. Només durant l’any 2020 es van detectar 75.000 empreses en aquesta situació. Gairebé el 60% d’aquestes empreses es van crear abans de 1995 i tan sols 54.000 han sorgit en els últims cinc anys. La quarta part d’aquestes societats s’ubiquen a la comunitat madrilenya. A Catalunya se’n localitza el 20% i Andalusia és seu d’una de cada deu.

Els sectors de Construcció i activitats immobiliàries i el de comunicacions són els que acumulen una quantitat d’empreses zombis més gran, amb el 19% i el 18% del total, en particular aquelles que es dediquen a l’activitat immobiliària i la informàtica. Comerç és el següent amb un 17%. Els sectors amb menor nombre de companyies en aquesta situació són Administració, 0,03%, Indústries extractives, 0,36%, Educació, 1,43%, i Sanitat, 1,61%. En Hostaleria hi trobem el 4%, gairebé totes en la branca de Serveis d’allotjament.

Notícies relacionades

 Segons Nathalie Gianese, directora d’estudis d’Informa D&B: «Les microempreses suposen el 91% de les empreses zombis detectades a Espanya, i són més nombroses en les activitats immobiliàries i informàtiques». Tant les empreses grans com les mitjanes no arriben a representar el 2% del total i les de petita mida són prop del 6%. Per comunitats, Madrid concentra 7.194 empreses zombis, el 18% del total, seguit per Catalunya amb el 17% i Andalusia i València amb un 11% en els dos casos.

Les dades per a l’elaboració d’aquest estudi són extretes de la base de dades d’Informa D&B que compta amb set milions d’agents econòmics censats sobre qui ofereix informació comercial, financera i de màrqueting i que inclou, entre altres fonts, les dades oficials del BOE i del Registre Mercantil. Creada el 1992 per CESCE amb l’objectiu d’establir a Espanya un Centre Servidor d’Informació d’Empreses, Informa D&B és membre de la Dun & Bradstreet Worldwide Network, que ofereix accés a la informació ‘online’ de més de 400 milions d’empreses d’arreu del món. Informa D&B compta amb una plantilla de més de 350 persones, té la seva seu social a Madrid i compta amb delegacions en 20 ciutats espanyoles. Cesce és un grup de referència en la gestió integral del risc, comptant amb més de 1.400 empleats que donen servei a més de 140.000 clients, amb una facturació superior als 187 milions d’euros. El 89% de les empreses de l’Ibex 35 i més del 95% de les entitats financeres confien en Informa D&B per prendre les seves decisions de risc.

Temes:

Empreses