Mercat laboral

Les 5 claus de les dades de l’atur del març del 2021

Les 5 claus de les dades de l’atur del març del 2021
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El març del 2021 deixa un balanç de més d’ocupació i, per primera vegada en els últims cinc mesos, menys atur. Un mes bo en comparació amb els precedents, però dels més fluixos en comparació amb el que sol ser un mes de març, caracteritzat per ser el primer pic de contractació després de la davallada de la pujada de gener. Els efectes de la tercera onada que castiga Espanya no han impedit que certes activitats, com l’hostaleria, es reforcessin amb noves contractacions de cara a la Setmana Santa. El Govern ha actualitzat aquest dimarts les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que deixen una rebaixa de la xifra de treballadors en erto. Aquestes en són les cinc claus.

Ocupació: El març més fluix des del 2013

El mercat laboral espanyol va sumar 70.791 nous afiliats a la Seguretat Social al març, fins a un total de 18,92 milions d’ocupats. Malgrat que l’increment respecte al febrer és substancialment superior, aquesta és la dada més fluixa en un tercer mes de l’any des del 2013. El març sol ser un mes de transició entre la pujada de gener, que s’allarga fins al febrer, i la campanya de contractacions per a la Setmana Santa i l’estiu. I aquest ho va ser, però amb un vigor més baix que l’habitual. Les empreses van firmar nous contractes, però amb menys intensitat respecte a un març de la ‘vella normalitat’.

L’atur torna a situar-se per sota dels 4 milions

L’atur va trencar la seva dinàmica ascendent després de cinc mesos consecutius d’increments. El SEPE va tancar el març amb gairebé 60.000 inscrits menys i la nòmina d’aturats torna a situar-se per sota de la cota dels 4 milions d’aturats. Malgrat aquesta reducció registrada al març, la crisi desencadenada pel coronavirus encara arrossega greus seqüeles i a Espanya hi ha més de 400.000 aturats més que fa un any.

743.000 persones en erto

Les comunitats autònomes van rebaixar part de les restriccions a les portes de Setmana Santa, i això s’ha notat en les estadístiques de treballadors afectats per un erto de la Covid. Després del repunt del febrer, al març va tornar a baixar aquesta xifra i va tancar el mes amb 743.000 persones en suspensió, unes 150.000 persones menys que el mes passat. Un de cada tres d’aquests afectats per erto estan en un erto parcial. La xifra actual d’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

Els autònoms continuen aguantant

El col·lectiu de treballadors autònoms continua mostrant una sostinguda resistència davant la crisi de la Covid i les seves successives onades. Al març el RETA va sumar 15.245 nous treballadors per compte propi respecte al febrer, fins a un total de 3,27 milions. És a dir, Espanya suma nous afiliats gairebé al mateix ritme que abans de la crisi de la Covid i hi ha gairebé 25.000 autònoms més donats d’alta a Espanya que abans de començar la pandèmia, malgrat les restriccions d’activitat en sectors com l’hostaleria o el comerç, amb especial presència dels autònoms. El paper de les ajudes públiques habilitades extraordinàriament expliquen part d’aquesta resistència, ja que actualment 469.320 autònoms estan cobrant un subsidi o prestació pública.

Catalunya, millor que Madrid i per sobre de la mitjana

Catalunya acumula un parell de mesos amb estadístiques per sobre de la mitjana espanyola en matèria d’ocupació. Les quatre províncies catalanes han generat més ocupació, a les portes de Setmana Santa, tot i que han reduït en menor mesura la taxa d’atur. Els afiliats a la Seguretat Social van pujar en 16.898 persones al març a Catalunya, fins a un total de 3,37 ocupats. I, en l’estadística d’atur, aquest va baixar en 6.390 persones a Catalunya, fins a un total de 505.900 aturats. Catalunya va crear més ocupació que Madrid i va reduir més l’atur que l’altre gran motor econòmic espanyol.

Temes:

Ocupació Atur