mesures anticrisi

Les claus del pla d’ajudes directes a les empreses

La iniciativa es recolza en tres potes; una per cobrir costos directes, una altra per alleujar el deute financer i una altra per salvar companyies mitjanes

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pla d’ajudes directes d’11.000 milions es recolza en tres potes: 7.000 milions perquè les autonomies transfereixin les empreses per als seus costos fixos; 3.000 milions per convertir crèdits a companyies avalats per l’organisme oficial ICO en instruments de capital per reforçar la solvència de les empreses i altres mesures per alleujar les companyies i un fons de 1.000 milions per recolzar empreses de mida mitjana que tinguin dificultats.

De la llum al lloguer

Les ajudes directes a les empreses, que distribuiran les autonomies en 40 dies, arribaran fins als 200.000 euros. Els autònoms que tributen en l’IRPF pel règim de mòduls tindran dret a una quantitat fixa de 3.000 euros. La resta, entre 4.000 i 200.000 euros per destinar despeses fixes i pagament de deutes financers. Els recolzaments van dirigits a companyies del sector de l’hostaleria i la restauració, indústries manufactureres, comerç a l’engròs i minorista, sectors auxiliars del transport, manteniment aeronàutic i activitats relacionades amb la cultura i l’esport.

L’import dels ajuts ascendirà a un màxim del 40% de la caiguda addicional d’ingressos tinguda per la pandèmia per a micropimes i autònoms, mentre que aquest percentatge es redueix al 20% en el cas de la resta d’empreses.

Els ajuts tenen caràcter finalista. Això significa que s’han d’utilitzar per pagar els deutes contrets des de març del 2020, com a pagament a proveïdors, subministraments, salaris, arrendaments o deute financer. La concessió dels ajuts estarà lligada al manteniment de l’activitat fins al juny del 2022, així com a altres requisits, incloent-hi la prohibició de repartiment de dividends i augment de retribucions del personal directiu. Les empreses també hauran d’estar al dia del pagament d’obligacions tributàries i no operar en paradisos fiscals.

Del total de 7.000 milions en ajuts directes, els 2.000 es reserven per a les Balears i les Canàries, per ser les comunitats més dependents del turisme, un dels més afectats per les restriccions i la crisi. Els 5.000 milions restants aniran a la resta de comunitats autònomes.

Les ajudes seran gestionades per les comunitats autònomes i l’assignació dels fons es farà seguint els mateixos criteris que els utilitzats per al REACT-EU: l’impacte de la pandèmia en el PIB de cada comunitat (un criteri que va explicar 2/3 del repartiment), en l’atur (2/9) i en l’atur entre treballadors dels 15 als 24 anys (1/9), i també va dedicar una ajuda especial per a les «regions ultraperifèriques». Amb aquests criteris, a Catalunya li van correspondre un 17,1% dels 10.000 milions distribuïts. 

Alleujaments financers

3.000 milions més es destinaran alleujament financer de les empreses amb crèdits avalats per l’ICO. A partir de l’anàlisi que faci del client cada entitat financera, la primera línia de mesures inclou estendre el termini de venciment. La segona via serà la conversió del crèdit en participacions en el capital de les empreses, fet que reforçarà la seva solvència, al reduir el deute. Com a mesura extrema s’inclou concedir ajudes directes per reduir el finançament amb aval públic sol·licitat durant la pandèmia.

Notícies relacionades

El Govern central, que s’ho havia plantejat inicialment, va destacar la idea d’impulsar un mecanisme àgil i automàtic de concessió de quitacions en els crèdits a empreses avalats per l’ICO. Això hauria suposat una àmplia condonació de deutes en els esmentats préstecs amb les consegüents pèrdues multimilionàries. El mecanisme previst redueix les pèrdues possibles, però l’Executiu manté que el cost de les quitacions més limitades que finalment s’aprovin es reparteixi equitativament entre l’Estat i els bancs (l’aval públic cobreix entre el 70% i el 80%, segons els casos). Les línies d’avals de l’ICO han permès mobilitzar el 2020 més de 121.000 milions per a autònoms i empreses. Per portar a terme aquestes mesures s’aprovarà un Codi de Bones Pràctiques d’adhesió voluntària per part dels bancs i altres organismes.

Fons per a empreses mitjanes

Aquest fons de recapitalització d’empreses afectades per la Covid, gestionat per la societat pública Cofides, servirà per donar suport al capital a empreses mitjanes no vinculats als préstecs ICO, amb una dimensió més gran que les dels negocis que podran recórrer a les ajudes directes i inferior a les de les que poden recórrer al fons per a empreses estratègiques dotat amb 10.000 milions, a la porta dels quals ja han trucat la siderúrgica catalana Celsa, amb la petició de més de 700 milions; i ja ha atorgat recolzaments aAir Europa o Duro Felguera, entre d’altres. Les ajudes seran en forma de préstecs ordinaris, préstecs participatius, capital o d’altres. L’aportació mínima per recórrer a aquest fons per a grans empreses és de 25 milions.