Resultats

Unicaja guanya el 59% menys el 2020 per les provisions contra la pandèmia

  • El banc malagueny assegura que el benefici hauria pujat un 26,6% sense aquests sanejaments preventius

  • L’entitat tindrà un capital d’entre el 12,5% i el 13% després d’absorbir Liberbank

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Unicaja Banco va guanyar 78 milions d’euros l’any passat, amb una forta caiguda del 54,8% respecte al 2019, que es va deure principalment als 200 milions d’euros (34 milions en el quart trimestre) en provisions extraordinàries que va reservar per protegir-se de les futures pèrdues que li provocarà la crisi del coronavirus quan comenci a augmentar la morositat. Sense això, ha assegurat el grup, el benefici hauria sigut de 218 milions, un 26,6% superior al de l’exercici precedent.

El banc malagueny va aconseguir mantenir pràcticament estables (-0,1%) els seus ingressos bàsics per la diferència d’interessos entre el crèdit i els dipòsits gràcies especialment al venciment d’alguns d’aquests últims de cost elevat. Les comissions, a més, van créixer un 0,9%, però la menor aportació de les seves empreses participades i el pagament més gran als fons de garantia de dipòsits i reestructuració va fer que el resultat brut caigués el 5,3%. Les despeses van baixar en gran manera (5,7%), amb la qual cosa la baixada del resultat abans de provisions es va moderar al 4,7%.

Notícies relacionades

El seu director financer, Pablo González Martín, ha confirmat davant els analistes que Unicaja preveu tancar la fusió per absorció de Liberbank a finals del segon trimestre o principis del tercer. La millora del capital de les dues entitats en el quart trimestre de l’any passat ha permès que ara calculin que iniciaran la seva etapa amb una solvència del 15,1%, davant el 14,7% previst inicialment, que baixarà a entre el 12,5% i el 13% una vegada assumits els 1.200 milions de cost dels ajustos que comportarà la seva unió (per retallada de plantilla i oficines, augment de provisions i ruptura d’acords comercials amb tercers, principalment).

Unicaja va elevar el seu capital l’any passat un punt, fins un elevat 15%, cosa que li permet tenir un coixi de 1.332 milions sobre el mínim regulatori que li facilitarà assumir l’absorció del seu competidor. La seva morositat va baixar del 4,8% al 4,2% durant l’any, amb un augment del pes de les provisions sobre els actius morosos fins al 67,4% i sobre els problemàtics (morosos i adjudicats) fins al 65,2%. La millora paral·lela de Liberbank farà que la nova entitat també neixi amb uns nivells de cobertura més alts dels anunciats inicialment (74% i 69%, respectivament). El punt feble de l’entitat malaguenya, com el de la majoria del sector, és la baixa rendibilitat, del 2% (5,5% sense les provisions extra), molt per sota de l’entre 8% i 10% que exigeixen els inversors.

Temes:

Bancs