Consell de Ministres

El Govern central aprova aquest dimarts el nou complement per maternitat per a pensionistes

  • L’ajuda serà d’uns 25 euros addicionals al mes per complementar la pensió d’un dels dos progenitors una vegada es jubili

  • Actualment unes 750.000 dones cobren aquest plus a la seva pensió i l’Estat destina uns 640 milions d’euros anuals per costejar-lo

El Govern central aprova aquest dimarts el nou complement per maternitat per a pensionistes
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social preveu portar aquest dimarts al Consell de Ministres el nou complement de maternitat o paternitat per a les pensions. El Govern validarà el nou esquema d’ajuts, que passarà a ser el següent: un pagament fix d’uns 25 euros al mes per al progenitor, a partir del primer fill i que percebrà una vegada es jubili. La reforma que presumiblement aprovarà l’Executiu, segons van confirmar fonts del Ministeri d’Inclusió, obre la cobertura també als pares i comença a regir des del primer fill. Actualment la Seguretat Social paga prop de 750.000 complements de maternitat, segons les dades de l’informe econòmic financer; referents a l’agost del 2020. I per a això desemborsa anualment prop de 640 milions d’euros.

El nou esquema plantejat per Escrivá i que ha comptat amb la negociació dels agents socials beneficia les pensions més baixes, en detriment de les més elevades. I esquiva el correctiu plantejat pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va considerar en una sentència del 2019 discriminatori l’esmentat complement, ja que fins ara només podien acollir-s’hi les mares i no els pares. Per evitar una cascada de recursos judicials, la reforma d’Escrivá permet a un dels dos progenitors acollir-se a l’esmentat complement, tot i que no a tots dos. Tampoc en cas que els dos progenitors fossin dones.

Notícies relacionades

Escrivá va plantejar als agents socials transitar d’un model que calculava el complement en funció de la pensió, a un altre d’import fix. Fins ara el complement de maternitat era del 5% en cas de dos fills, del 10% en cas de tres fills i del 15% en cas de quatre o més fills. De mitjana, actualment la Seguretat Social paga 60,64 euros mensuals per complement de maternitat. I, a partir d’ara, pagarà un import de 25 euros per fill. Fet que beneficia les pensionistes amb salaris més baixos durant la seva vida laboral i perjudica aquelles que acumulin millors remuneracions.

El complement de maternitat va ser un complement a les pensions contributives de les treballadores que pretenia premiar la seva aportació «demogràfica» i corregir la bretxa de gènere existent en l’import mitjà de les pensions d’homes i dones. Va entrar en vigor el 2016, sota mandat del PP, i el 2019 va ser tombat pel TJUE, al considerar que incidia en una discriminació directa, ja que només les dones podien acollir-s’hi.

Temes:

Pensionistes