Energia

Endesa presenta al Govern 23 projectes per invertir 2.900 milions en l’impuls de l’hidrogen verd

La nova potència prevista representa més de la meitat dels 3.900 MW que la companyia ha anunciat que posarà en marxa a Espanya entre el 2021 i el 2023

Endesa presenta al Govern 23 projectes per invertir 2.900 milions en l’impuls de l’hidrogen verd
3
Es llegeix en minuts

Endesa ha presentat al Govern el seu interès per desenvolupar a Espanya fins a 23 projectes relacionats amb l’hidrogen renovable en les diferents fases de la cadena de valor d’aquest combustible verd, per valor de més de 2.900 milions d’euros, per posar en marxa 340 megawatts (MW) de potència en electrolitzadors alimentats amb 2.000 MW de potència renovable, ha informat l’energètica.

Aquests projectes, que es desenvoluparan tant a la península Ibèrica com a les zones extrapeninsulars, figuren a la carta d’interès remesa pel grup energètic al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic sobre els seus plans per apostar per l’impuls de l’hidrogen verd al país.

El volum d’inversió associat a totes, incloent-hi la inversió destinada a les plantes renovables que alimentaran el funcionament dels electrolitzadors, és d’aproximadament 2.900 milions d’euros, i els projectes recullen diferents actuacions al llarg de la cadena de valor de l’hidrogen verd; des de la producció fins al consum.

El director general de Generació d’Endesa, Rafael González, ha destacat que amb aquests projectes l’elèctrica «vol posar de manifest la seva clara aposta per l’hidrogen verd com a clau en el procés de transició energètica i la descarbonització de l’economia».

González ha remarcat que es tracta d’objectius en què Endesa «treballa des de fa anys i que han marcat la seva estratègia de progressiva substitució de generació tèrmica per generació renovable».

En concret, aquesta potència representa més de la meitat dels 3.900 MW que la companyia ha anunciat que posarà en marxa a Espanya entre el 2021 i el 2023, segons l’actualització del seu pla estratègic anunciada a finals del mes de novembre passat. Endesa, que va assenyalar que la materialització d’aquests projectes contribuirà de manera decisiva a la consecució dels objectius marcats per a la primera fase (2020-2024) del Full de Ruta de l’Hidrogen marcat pel Govern, ha indicat que els projectes de producció d’hidrogen contemplen la inversió en parcs de generació renovable dedicats a l’alimentació dels electrolitzadors. Tot i que no en exclusiva, ja que també tenen l’opció d’abocar els excedents d’electricitat generada a la xarxa.

A més, el grup dirigit per José Bogas ha afirmat que està igualment compromès amb el desenvolupament d’una indústria nacional de fabricació d’electrolitzadors i béns d’equipament, associats a la posada en marxa dels seus projectes d’hidrogen verd, que passa per ser un dels eixos estratègics inclosos al Full de Ruta de l’Hidrogen.

Dels projectes en cartera d’Endesa, el més avançat és el desenvolupat a As Pontes (la Corunya), que comptarà amb un electrolitzador de 100 MW i sis parcs eòlics associats, amb una potència conjunta de 611 MW, la construcció dels quals comportaria la creació d’uns 1.600 llocs de treball durant els 18 mesos de construcció.

La construcció de l’electrolitzador, que es prolongaria durant uns 24 mesos des del seu inici, donaria feina a unes 120 persones. La seva operació i manteniment, durant uns 20 anys, necessitaria el treball d’unes 100 persones, i la inversió total del projecte arribarà als 738,2 milions d’euros.

El funcionament del complex tindria una producció de 10.000 tones d’hidrogen verd i donaria ocupació a uns 130 professionals en les tasques d’operació i manteniment (100 a l’electrolitzador i 30 més als parcs eòlics).

La resta de propostes peninsulars es desenvoluparan a Huelva, Terol, Almeria, Tarragona, la vall de l’Ebre (hidrogen del cerç), Compostilla (Lleó) i Seseña (Toledo). Totes juntes suposaran una potència associada en electrolitzadors de 215 MW, la creació de més de 500 llocs de treball en la fase de construcció i al voltant de 220 més en les fases posteriors d’operació i manteniment.

En total, els projectes que es desenvoluparan a l’Espanya peninsular aglutinen 2.000 milions d’inversió i electrolitzadors, amb una potència afegida de 315 MW.

Notícies relacionades

En el cas dels projectes extrapeninsulars, es plantegen opcions que van des de la producció d’energia amb hidrogen verd en noves plantes de generació (Barranc de Tirajana, Granadilla i Alcúdia, que sumaran electrolitzadors per un total de 25M W), el pas de plantes operatives a bicombustible i la substitució de potència d’altres plantes operatives per hidrogen/gas. Les iniciatives presentades a les Canàries, les Balears i Melilla sumen 900 milions d’inversió.

En el seu conjunt, els 23 projectes plantejats per l’energètica estan diversificats en emplaçaments i usos finals de l’hidrogen. La producció total de tots, una vegada posats en marxa, sumaria 26.000 tones anuals d’hidrogen.

Temes:

Endesa Energia