La lluita contra la pandèmia

Aena instal·larà clíniques per a proves de Covid-19 a la zona de sortides de 15 aeroports

El contracte té una durada inicial de sis mesos amb possibilitat de pròrroga fins al 31 de desembre del 2021

El servei s’oferirà als passatgers que necessitin una PCR o test ràpids per arribar al seu destí

Aena instal·larà clíniques per a proves de Covid-19 a la zona de sortides de 15 aeroports
2
Es llegeix en minuts

L’empresa gestora aeroportuària Aena ha adjudicat els espais per instal·lar clíniques de proves diagnòstiques de Covid a 15 aeroports espanyols. Aquestes clíniques estaran situades a la zona de sortides dels aeroports amb més trànsit internacional o més turístics: Adolfo Suárez Madrid-Barajas, Josep Tarradellas Barcelona-el Prat, Màlaga-Costa del Sol, Alacant-Elx, València, Sevilla, Bilbao, Palma de Mallorca, Eivissa, Menorca, Tenerife Sud, Gran Canària, Fuerteventura, César Manrique-Lanzarote i La Palma.

Segons Aena, el servei «contribuirà a facilitar el retorn dels turistes» en aquest complicat panorama per viatjar que ens deixa la pandèmia. En aquestes clíniques es podran fer diversos tipus de proves diagnòstiques de Covid i anàlisi clíniques a preus «competitius i adequats».

Funcionament de les clíniques

Els locals estaran ubicats a la zona de sortides i realitzaran proves majoritàriament passatgers que les necessitin a l’aeroport de destí, no per als que aterrin en aquests aeroports, que les han de portar des d’origen per superar els controls sanitaris. Per accedir a aquestes clíniques serà necessari disposar de targeta d’embarcament, ja que l’accés està restringit a passatgers.

El servei permetrà fer proves diagnòstiques d’infecció activa (PDIA) per al SARS-CoV-2: prova PCR (RT-PCR de Covid-19. Exsudat nasal i de faringe), tests ràpids d’anticossos, proves ràpides de detecció d’antigen o serologies d’alt rendiment (ELISA, CLIA, ECLIA) i anàlisis clíniques.

Els establiments comptaran amb una zona per a la realització de la prova i zones d’espera i aïllament, i hauran de preservar la privacitat del passatger. En cas de detectar un cas positiu, s’activaran els protocols d’alerta sanitària establerts per cada comunitat autònoma.

Regulació de preus

Segons informa Aena en un comunicat, els preus d’aquestes proves «no podran ser abusius i, en cap cas, podran ser superiors al preu de les mateixes proves als establiments de referència». Així, l’empresa exigeix que el preu de les proves sigui competitiu i adequat. «De fet, els adjudicataris del servei han sigut les empreses que han fet un descompte més gran en els preus dels tests, els quals s’aniran actualitzant cada mes», han explicat des d’Aena.

Les adjudicatàries compten amb autorització administrativa de Sanitat per importar, comprar, distribuir i vendre material sanitari (dispositius de diagnòstic in vitro, materials epis). A més, disposen d’un laboratori d’anàlisis clíniques autoritzat i qualificació professional per a la realització de proves PCR i altres tipus d’anàlisi, així com per a l’elaboració d’informes de resultats de qualsevol tipus de prova de laboratori.

Contractes

Notícies relacionades

Els aeroports s’han agrupat a quatre lots i les empreses adjudicatàries d’aquests serveis han sigut UTE Recoletas-Arquimea-Lagben-GTT i Eurofins Megalab, S.A.U, aglutinant aquesta última un total de tres lots. En el cas de l’aeroport del Prat, l’empresa adjudicatària d’aquest servei ha sigut Eurofins Megalab. Aquesta empresa també ha guanyat els contractes per a les Balears, tots de sis mesos de durada i amb opció de pròrroga fins al 31 de desembre del 2021.

Cada clínica tindrà un número de telèfon i/o una pàgina web per fer les reserves i haurà d’informar del temps d’espera per a la recepció del resultat abans de realitzar la prova perquè el passatger de sortida programi la seva realització en funció de l’hora del vol. L’empresa informarà pròximament de la data concreta en la qual es posarà en marxa aquest servei.