Reforma

Les mitges veritats d’Escrivá, Sánchez i Iglesias sobre les pensions

  • Documents mostren que el ministre de Seguretat Social va estimar que allargar a 35 anys el període de càlcul retallarà la pensió mitjana el 6,3%

  • El text remès a Brussel·les confirma la intenció d’allargar els anys de còmput, en contra de l’expressat pel president del Govern

  • Els plans de l’Executiu d’augmentar el termini que serveix per calcular la pensió desmenteixen el triomfalisme d’Iglesias

Les mitges veritats d’Escrivá, Sánchez i Iglesias sobre les pensions
4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El debat sobre la reforma de les pensions ha sigut presa aquests dies d’un joc de mitges veritats sobre els possibles propòsits del Govern d’allargar de 25 a 35 anys el període que serveix per calcular la quantia de la pensió, la qual cosa es traduiria en una retallada mitjana del 6,3% de les noves pensions, segons càlculs preliminars del Ministeri de Seguretat Social. El ministre José Luis Escrivá, el mateix president del Govern, Pedro Sánchez i el vicepresident, Pablo Iglesias, van participar aquest dimecres en aquesta cerimònia de mitges veritats posades de manifest pels documents als quals ha accedit EL PERIÓDICO.

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Immigracions, José Luis Escrivá, va dir en una entrevista a EL PERIÓDICO aquest dilluns que ell no havia plantejat «al Govern, als òrgans col·lectius» allargar de 25 a 35 anys el període de càlcul de les pensions. Tampoc va assumir que una mesura d’aquest tipus es tradueixi necessàriament en una retallada de la pensió mitjana, com li va retreure la ministra de Treball, Yolanda Díaz, d’Unides Podem. No obstant, el capítol sobre la reforma de les pensions que el seu Ministeri va incorporar a un esborrany del Pla Nacional de Recuperació que el Govern estava preparant per a la seva remissió a Brussel·les no només justificava la conveniència d’allargar a 35 el nombre d’anys que han de servir per calcular la quantia de cada pensió, sinó que estimava que això podria suposar una reducció mitjana de la pensió inicial del 6,3%, segons consta en el text al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. L’esborrany, a més, plantejava escometre aquest reforma de forma progressiva a partir del 2023.

El ministre Escrivá va tornar a assegurar aquest dimecres a Onda Cero que «ni ha existit ni existirà» una proposta per allargar de 25 a 35 anys el període per al càlcul de les pensions i va expressar el seu malestar, decepció i desconcert perquè, segons ha afirmat, «s’ha creat una narrativa artificial» entorn d’aquest tema «a partir d’una realitat que no existeix». El mateix president del Govern, Pedro Sánchez, en un acte públic organitzat per l’Agència EFE, va descartar aquest dimecres ampliar el període d’anys per al càlcul de la pensió i va dir que Escrivá ja havia «desmentit aquesta qüestió».

Desmentiment a Escrivá

Però el cert és que aquesta proposta sí que va existir, tot i que després fos descartada. Fonts del Ministeri de Seguretat Social argumenten que no es va tractar d’«una proposta formal», sinó d’un simple esborrany entre molts d’altres. No obstant, el detall amb el qual la iniciativa va ser incorporada a l’esborrany del Pla de Recuperació demostra que no va ser un simple encreuament de papers, sinó una proposta ben argumentada, que finalment no ha sigut traslladada a la Comissió Europea.

El vicepresident segon, Pablo Iglesias, va celebrar ahir que la Moncloa no hagi remès finalment «cap retallada» de les pensions a Brussel·les, una cosa que hagués sigut «inacceptable» i «deslleial» amb l’acord de Govern. «Si algú ha guanyat la batalla són els pensionistes del present i els pensionistes del futur. Això no és una victòria d’Unides Podem ni de Pablo Iglesias; que les pensions es revaloritzin és una victòria de la societat», va manifestar el vicepresident en declaracions a Antena 3.

Desmentiment a Sánchez

Certament, el document finalment remès a Brussel·les –dins del pla de reformes per accedir als fons europeus de reconstrucció– al qual també ha tingut accés EL PERIÓDICO, ja no incorpora la proposta d’allargar de 25 a 35 anys el període de còmput. No obstant, sí que apunta en aquesta direcció de cara al futur, la qual cosa desmentiria –en aquest cas– la rotunditat expressada per Sánchez.

El text oficial es refereix de forma genèrica a la conveniència d’«ampliar i adequar la realitat actual de les carreres professionals el període de còmput per al càlcul de la base reguladora de la pensió de jubilació». Però també parla de la conveniència de contemplar «la possibilitat d’elecció dels anys» que haurien d’integrar aquesta base reguladora «per sobre dels actuals» de manera progressiva, «juntament amb una revisió del procediment d’integració de les llacunes en la carrera professional» de treballadors amb elevada rotació en els seus contractes.

Desmentiment a Iglesias

Notícies relacionades

«La possibilitat d’ampliar el període de càlcul de la pensió –afegeix el document oficial–, permetent simultàniament descartar els anys en què aparegués aquest perjudici, no només donaria una imatge més fidel de l’esforç contributiu dels treballadors sinó que permetria corregir situacions d’injustícia actuals en què els últims anys de la carrera laboral estan particularment prioritzats». Aquest paràgraf del text remès a Brussel·les no deixa lloc a dubtes sobre el propòsit del Govern d’allargar el període de càlcul de la pensió –en contra de la fermesa transmesa per Pedro Sánchez i del triomf que es va atribuir Pablo Iglesias–, si bé no incorpora cap referència als 35 anys.

El document remès a Brussel·les pretén mostrar a la Comissió Europea la fermesa del Govern en la reforma de les pensions, però eludeix traslladar encara a la societat espanyola els possibles efectes que això podria tenir en forma de menors prestacions. En la seva entrevista amb EL PERIÓDICO, el ministre Escrivá va remetre el debat sobre el període de càlcul de les pensions a una segona fase del procés de reforma de les pensions que encara no s’ha iniciat en la taula de diàleg social amb empresaris i sindicats i que, en tot cas, s’hauria d’abordar en el primer semestre de l’any.