crisi de la Covid

El Govern inicia aquest dilluns la negociació amb els autònoms per prorrogar els seus ajuts

  •  Actualment 350.000 treballadors per compte propi cobren un subsidi o prestació pública per pal·liar els efectes de la pandèmia

  •  L’aturada econòmica s’ha acarnissat amb el col·lectiu i més del 60% ha vist caure la seva facturació per sobre de 15.000 euros; segons un recent estudi d’ATA

zentauroepp55921908 escriva201119152956

zentauroepp55921908 escriva201119152956 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una vegada tancat el capítol dels ertos, li toca ara el torn als autònoms. Les organitzacions més representatives del col·lectiu han sigut citades aquest dilluns pel Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social per començar a concretar com quedaran renovats els seus ajuts ‘anti-Covid’. Actualment 350.000 treballadors per compte propi estan cobrant un subsidi o prestació pública, després d’un any especialment complicat per al col·lectiu. 

L’aturada econòmica s’està deixant notar entre els 3,2 milions de treballadors autònoms en actiu a Espanya i més del 60% ha vist caure la seva facturació per sobre de 15.000 euros; segons un estudi presentat per ATA a principis de gener. La butxaca de gran part del col·lectiu s’ha vist minvada pel tsunami desencadenat pel coronavirus, tot i que, de moment, els autònoms estan demostrant una sorprenent capacitat de resiliència. 

Si bé el mercat laboral espanyol va tancar el 2020 amb una pèrdua d’ocupats acumulada de 360.000 treballadors, entre els afiliats al RETA el balanç esquiva els ‘números vermells’. La Seguretat Social va liquidar l’any amb 1.851 autònoms més que com el va començar, un avenç testimonial que diu més pel mateix avenç que per la quantia. 

«L’autònom, per naturalesa, intenta resistir tot el que pot abans de tancar. No seria descartable que en els pròxims mesos veiéssim una caiguda de l’ocupació, sobretot en els sectors més afectats per la crisi. També és veritat que els ajuts per a aquest col·lectiu han funcionat bastant millor que els ertos, però no tothom podrà aguantar», apunta el professor d’economia de la UB Joan Antoni Alujas. 

Sectors com l’hostaleria o el comerç han patit especialment les restriccions intermitents que les diferents comunitats autònomes han anat desplegant per contenir el virus. Entre els dos sectors han perdut 15.065 autònoms l’últim any. Altre gremis, no obstant, han continuat creixent, malgrat o fins i tot gràcies a la pandèmia. Com és el cas del transport, que ha guanyat 8.013 nous autònoms, o la construcció, amb 7.230 altes. 

La incògnita del 2021

La resiliència que revelen les altes i baixes de la Seguretat Social no tapa el cop dur que està suposant la pandèmia per a gran part del col·lectiu. Episodis com el fiasco de l’ajuda de 2.000 euros repartida per la Generalitat al novembre i que es va convertir en un ‘campi qui pugui’, donen mostres de l’estretor amb què viu més d’un. 

Notícies relacionades

Les previsions per a aquest 2021, malgrat l’expectativa de la vacuna, no són encoratjadores per al col·lectiu. Tornant al baròmetre de l’ATA presentat al gener, tres de cada quatre autònoms enquestats creu que el seu volum de negoci disminuirà o es mantindrà al mateix nivell que el 2020. «El primer semestre d’aquest any serà de transició i és vital mantenir en els ajuts públics, perquè si no, el Govern el que estarà fent és deixar caure molts negocis que fins ara han aguantat gràcies a aquest recolzament públic i que poden tornar a ser viables quan la situació sanitària comenci a normalitzar-se», apunta Alujas, de la UB. 

És per aquesta raó que les organitzacions més representatives dels treballadors autònoms –ATA, Upta i Uatae– es reuneixen aquest dilluns amb l’equip del ministre José Luís Escrivá per prorrogar el blindatge social. Aquest protegeix actualment prop del 10% del col·lectiu i les seves actuals condicions vencen el 31 de gener. El plantejament, segons fonts pròximes a les converses, serà de perfil continuista. I, si Escrivá planteja donar un tractament equiparable a assalariats i autònoms, els nous ajuts s’estendran fins al 31 de maig.