IMPOSTOS

La recaptació tributària va caure el 10,1% a l'octubre

El director general de l'Agència Estatal d'Administració Tributària, Jesús Gascón, reconeix que «sent dolents» els resultats fiscals de l'any seran millors que els de l'economia

zentauroepp43907324 jesus gascon180622173706

zentauroepp43907324 jesus gascon180622173706

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El balanç fiscal de l’any 2020 serà dolent però millor del que es podria esperar davant l’impacte general de la pandèmia en l’economia i la caiguda del PIB. Així ho ha afirmat aquest dimarts el director de l’Agència Estatal de l’Administració TributàriaJesús Gascón, durant la V Jornada Tributària organitzada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya. Gascón ha avançat que «la caiguda de la recaptació tributària a l’octubre va ser del 10,1%, inferior a la caiguda del PIB, mentre que els ingressos van baixar el 8,7%». El responsable de l’AEAT ha opinat que «sent dolents, els resultats fiscals de l’any són millors que els de la marxa de l’economia», en un context en el qual les bases fiscals tendeixen al creixement en el marc de tipus d’interès baixos. També ha al·ludit a la bona marxa en el compliment dels pagaments per part dels contribuents i que hi ha ingressos en el primer semestre que van ser ajornats, per la qual cosa queden «milers de milions» en ingressos tributaris en la recta final de l’any. 

Ajornaments fiscals

Hisenda ha tingut durant l’any de pandèmia la prioritat d’agilitar les devolucions per minimitzar l’impacte de la crisi en els contribuents, però al final els ingressos fiscals creixeran més que l’economia. Sense dades definitives, Gascón ha assegurat que hi ha 2.500 milions d’ajornaments fiscals per gestionar, «tot i que tot indica que la taxa de recuperació es mantindrà molt alta, superior al 90%, igual que altres anys». Aquests ajornaments «han posat les coses difícils a l’Agència Tributària durant dos mesos i mig», ha afegit, però al final l’impacte en els comptes públics tendirà a ser moderat. 

Eliminació del tràmit de l’IVA

Queda en reserva una reforma esperada des de fa diversos anys, la finestreta única i l’eliminació de la gestió de l’IVA per als autònoms i els petits empresaris. En aquesta transformació és clau la tecnologia.

Oficines virtuals

Gascón ha explicat el pla d’Hisenda d’adaptar-se al canvi tecnològic amb la potenciació de les denominades Administracions Digitals Especials (ADE), un tipus d’oficines virtuals per descarregar de feina les oficines convencionals d’Hisenda, que conviuran amb les noves. La primera s’instal·larà a València. Oferirà una assistència virtual i la possibilitat d’establir un xat amb un funcionari. «És un moment crític», ha dit Gascón per impulsar els assistents virtuals per a les empreses. 

Menys reclamacions

El pla de diversificació i tecnificació del servei arriba en un any «en què hi haurà menys reclamacions perquè s’han executat menys expedients». Fins ara s’han registrat 100.000 reclamacions i s’espera que arribin a les 130.000 aquest any, davant les 145.000 de l’any passat. 

Nous impostos

Dos canvis rellevants fiscals s’esperen l’any vinent a Espanya. D’una banda el nou impost a les transferències financeres, que tindrà un «àmbit reduït», segons Gascón, i la taxa dels serveis digitals, que serà «d’aplicació més àmplia i bones expectatives d’ingressos vist des del punt de vista del gestor». Una altra mesura com la possibilitat de sortir en la llista pública de morosos anual si es paga el deute podrà agilitar la situació.

Informes de transparència

Notícies relacionades

També s’espera impulsar que les empreses elaborin els seus propis informes de transparència per a l’Agència Tributària, per facilitar les tasques d’inspecció i eliminar les denominades «posicions fiscals incertes» en les quals les societats desconeixen els criteris fiscals d’Administració a l’hora de reflectir els comptes de les empreses. «La discrepància és absolutament legítima», ha dit Gascón, però és necessari que tant Hisenda com les empreses han de conèixer els criteris legals amb precisió. 

Entrades en domicilis

Sobre la polèmica de les inspeccions físiques en empreses o entrades en domicilis, el responsable d’Hisenda ha recordat que el 97% es produeixen en persones jurídiques o empreses, amb proves fundades i que després de les inspeccions els percentatges d’inconformitat són molt baixos, de l’ordre del 15%. «La via penal ha de ser l’última via», ha dit.