Crisi econòmica

El Banc d'Espanya estima que fins al 10% de les empreses seran inviables per la Covid

L'impacte serà més gran en la pimes i en sectors com el transport, l'hostaleria i l'oci

Entorn del 40% de les firmes no podran fer front al pagament dels seus interessos amb els seus ingressos corrents

Diverses botigues tancades per l’impacte de la crisi, a Barcelona.

Diverses botigues tancades per l’impacte de la crisi, a Barcelona. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Banc d’Espanya estima que entre el 6% i el 10% de les empreses espanyoles esdevindran en inviables i quedaran abocades a la seva dissolució, depenent de si els danys de la Covid es resolen amb rapidesa després de la pandèmia o si, per contra, persisteixen per un període llarg de temps.  En qualsevol supòsit, les expectatives empitjoren en el cas de les pimes, més vulnerables, i, sobretot, en els sectors més afectats per les mesures restrictives contra la pandèmia, com ara el transport, l’hostaleria, restauració i l’oci. 

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi ‘L’impacte de la crisi de la Covid-19 sobre la situació financera de les empreses no financeres el 2020: Evidència basada en la central de balanços’, que el Banc d’Espanya ha difós aquest dimarts.

«Les polítiques econòmiques han contribuït, fins ara, a mitigar els riscos de liquiditat per a les empreses, sosté l’organisme que governa Pablo Hernández de Cos. En canvi, el Banc d’Espanya troba a faltar «instruments de recolzament a la solvència empresarial de les empreses de menor dimensió», així com una reforma dels mecanismes d’insolvències judicials i extrajudicials a fi de donar agilitat i eficiència als processos de reestructuració de deutes de les empreses amb problemes de solvència, però viables.  

Central de balanços

Les simulacions del Banc d’Espanya s’han formulat a partir de les dades de l’estadística de la central de balanços del 2019 (sobre una mostra de 382.000 empreses) i dels tres informes trimestrals corresponents al 2020, fortament impactats per la Covid-19 (sobre una mostra menor, de 895 empreses).

L’informe constata el deteriorament de la posició financera de les empreses, amb augments de l’endeutament i de la càrrega financera, durant els tres primers trimestres del 2020. 

La caiguda de l’activitat de les empreses per la crisi de la Covid ha fet que s’elevi des del 14% al 40% la proporció d’empreses amb ingressos insuficients per pagar els interessos dels seus deutes. És el que el Banc d’Espanya anomena «empreses amb pressió financera elevada» i que, per sectors, arriba al 72,4% dels negocis en hostaleria, restauració i oci, i al 64,6%, en vehicles de motos. En el cas de la indústria, el percentatge d’empreses que no poden atendre el pagament dels interessos se situa en el 36,7%.

Insolvents, viables i inviables

Dins del col·lectiu d’empreses amb pressió financera elevada (el 40% del total), el Banc d’Espanya distingeix entre les que són solvents (els seus resultats futurs esperats li permeten amortitzar el seu deute) o insolvents (resultats futurs insuficients per atendre el deute). I dins de les insolvents, l’organisme diferencia entre les viables i inviables.

En les empreses insolvents però viables (les que poden esperar resultats positius però insuficients per atendre el deute), n’hi podria haver prou amb una reestructuració del deute (mitjançant quitacions o conversió de deute en accions) per garantir la seva supervivència.

No obstant, les empreses insolvents i inviables (amb resultats futurs esperats negatius) estan abocades a la liquidació. 

Doble escenari

Notícies relacionades

Segons els autors de l’informe, en l’escenari més benigne (d’una ràpida absorció dels efectes de la Covid), el percentatge d’empreses insolvents passaria del 10,5% del 2019 al 14,5% el 2020. I dins d’aquest últim percentatge, sis punts (el 6% del total de les empreses) correspondrien a empreses inviables, abocades a la seva liquidació, davant l’expectativa que els seus resultats negatius es mantindran a llarg termini.

En l’escenari menys benigne (amb una persistència a mitjà termini dels danys de la Covid en les empreses), el percentatge d’empreses insolvents arribaria al 19%, i d’aquestes entorn de deu punts (el 9,9% del total) serien inviables, exposades a la seva liquidació. S’estima que aquestes empreses inviables representen entre el 2% i el 4% de l’ocupació total i entre el 3,7% i el 5% del deute total corporatiu.