consolidació financera

El BBVA mira de refredar la seva possible fusió amb el Sabadell

El seu conseller delegat adverteix que el banc «no està forçat a fer res» ni té «pressa»

Genç afirma que l'operació competeix amb la recompra d'accions i el creixement propi

zentauroepp55901081 sabadell bbva201118131316

zentauroepp55901081 sabadell bbva201118131316 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

Bé sigui per una tàctica de negociació o per tenirr genuïns dubtes sobre l’operació, el BBVA s’ha esforçat aquest dimecres per fer baixar el suflé de la seva possible fusió amb el Sabadell. El seu conseller delegat, Onur Genç, ha advertit que la seva entitat no se sent «forçada a fer res» ni «té pressa» per tancar un acord, ja que la possible integració competeix amb altres alternatives que estudia el grup, com realitzar una recompra d’accions rellevant (cosa que beneficia l’accionista, ja que augmenta el valor de la resta de títols), invertir en creixement pels seus propis mitjans en els seus mercats principals, i elevar lleugerament el seu objectiu de capital.

«Pensem que el Sabadell és un gran banc. Pensem que tenim l’obligació d’analitzar l’oportunitat. Pensem que hem de prendre’ns el nostre temps perquè hem de fer el nostre treball bé i hem d’examinar aquesta oportunitat en el context de les moltes opcions que tenim per aprofitar la flexibilitat amb què comptem. Així que hem de donar-li cert temps, el temps oportú, perquè puguem arribar a la conclusió adequada després d’analitzar les opcions», ha anunciat en unes jornades financeres de Deloitte i ‘ABC’.

El BBVA es va veure obligat dilluns passat a reconèixer les converses amb el Sabadell després que es produís una filtració a ‘El Confidencial’. L’anunci va disparar la cotització del Sabadell, però aquest dimecres les seves accions cauen més d’un 4% en borsa. El missatge de Genç ha sigut tot menys una casualitat: en lloc de defugir l’assumpte o donar una vaga resposta protocol·lària, com és habitual en aquest tipus de processos de negociació, el banquer ha argumentat llargament que l’operació no s’ha de donar per segura.

Coixí de capital

Notícies relacionades

L’executiu turc ha destacat que la venda de la seva filial als Estats Units anunciada dilluns (9.700 milions d’euros en metàl·lic) elevarà el coixí de capital del grup sobre els mínims regulatoris per sobre dels 17.000 milions d’euros. «Hi ha moltes opcions per competir per aquest capital», ha afirmat. Genç, així, ha insistit especialment i en repetides ocasions que el banc té la «clara intenció» de realitzar una recompra d’accions si els títols es mantenen al nivell de preus actuals i el Banc Central Europeu (BCE) aixeca la recomanació a la banca europea de no remunerar l’accionista.

El BBVA, ha afegit, té ja una quota de mercat del 15% a Espanya, cosa que està per sobre de l’«escala d’eficiència mínima» per operar amb èxit en un mercat, per això la compra del Sabadell no és una necessitat urgent. «S’ha donat més significat al fet rellevant (el comunicat a la CNMV en què es van confirmar les converses) del que té. Hi diem clarament que no hi ha una decisió presa ni cap seguretat que es prendrà. Estem molt al principi del procés d’anàlisi. No implica res més que això per ara», ha mantingut. «No farem l’operació tret que creï valor per a l’accionista, no ens sentim forçats a fer res», ha reblat.