EMPRESA INTERNACIONAL PÚBLICA

La petroliera russa Rosneft anuncia per sorpresa la seva retirada de Veneçuela

La firma, controlada pel Kremlin, vincula la decisió a les sancions imposades pels EUA contra filials que comerciaven el petroli veneçolà

L'ambaixador rus a Caracas destaca que el seu país no es replega del país caribeny, ja que els actius passen a una empresa controlada per Moscou

zentauroepp32287219 economia  rosneft190712215832

zentauroepp32287219 economia rosneft190712215832 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Maniobra empresarial per esquivar les sancions dels EUA. La petroliera russa Rosneft, amb majoria accionarial de l’Estat rus, ha anunciat aquest dissabte la venda del 100% dels seus actius a Veneçuela a una empresa directament propietat del Govern rus. Com s’ha encarregat de recordar en un tuit l’ambaixador de Moscou a Caracas, Serguei Melik Bagdasárov, la decisió no equival en cap cas a una retirada del Kremlin del país llatinoamericà.

«Rosneft anuncia el final de les seves operacions a Veneçuela i la cessió dels seus actius», ha anunciat el sorprenent comunicat. «Tots els actius i operacions comercials a Veneçuela i/o connectats amb Veneçuela seran dissolts, finalitzats o liquidats», ha continuat l’escarit anunci empresarial. Això inclou aliances d’empreses creades amb Petróleos de Venezuela SA (PDVSA), controlada per l’estat veneçolà, com «PetromonagásPetroperojaBoquerónPetromiranda Petrovictoria», així com «empreses de serveis de camps de petroli, operacions comercials i de comerç». A canvi de la cessió, Rosneft rebrà un 9,6% de les seves accions que deté el Govern rus.

 

La petroliera russa, dirigida per Ígor Setxin, un home de la màxima confiança del president rus, Vladímir Putin, s’havia erigit en el principal pilar del recolzament del Kremlin al Govern de Nicolás Maduro. Rebia en espècia el pagament del deute contret per Veneçuela amb Rússia des dels temps del president Hugo Chávez.

Segons ha assegurat a la BBC Antonio de la Cruz, director del centre d’anàlisi d’InterAmerican Trends, Rosneft, «amb l’excusa que el deute era anterior a les sancions, va continuar operant com si res i va arribar a controlar el 60-70% de les exportacions de cru veneçolà», permetent de facto eludir les sancions imposades per Washington al comerç d’hidrocarburs per part del règim de Maduro.

Sancions a filials 

Precisament, l’empresa dirigida per Setxin ha tingut molt en compte la decisió, adoptada el 18 de febrer pel Departament del Tresor nord-americà, de sancionar diverses filials de Rosneft per ajudar a comerciar el petroli veneçolà, i havia sigut definida pel secretari d’Estat dels EUA, Mike Popmpeo, com un «salvavides» de Maduro. El seu portaveu, Mikhaïl Leontiev, ha assegurat a l’agència Ria Nóvosti que l’empresa «havia complert amb les seves obligacions» i que ara tenia «de dret a esperar» el final de les sancions de Washington.

Notícies relacionades

De moment, el Departament d’Estat nord-americà s’ha abstingut de fer valoracions i s’ha limitat a assegurar que observava de prop els esdeveniments. «No anunciem les nostres accions respecte a les sancions però continuarem buscant vies de suport a les intencions democràtiques del poble veneçolà», ha declarat a Spútnik un portaveu nord-americà.

Això sí, en cap cas la decisió del gegant rus del petroli es pot interpretar com un replegament del Kremlin del país caribeny. «¡No es preocupin! Es tracta del traspàs dels actius de Rosneft directament al Govern de Rússia. Seguim junts d’ara endavant», ha emfatitzat a Twitter el màxim representant diplomàtic rus a Veneçuela.