Efectes del virus

El turisme podria perdre fins a 34.000 milions d'euros pel coronavirus

El lobi Exceltur alerta que «ni l'11-S ni Lehman Brothers» havien suposat una crisi d'aquestes característiques

zentauroepp47783569 barcelona turismo190416185625

zentauroepp47783569 barcelona turismo190416185625

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

No es recorda una crisi com aquesta. Ni l’11-S, ni l’anterior coronavirus (SARS), la grip aviària o la caiguda de Lehman Brothers havien limitat tant la mobilitat i els viatges com ha fet el nou Covid-19. «L’alarma social generada per l’extensió del coronavirus ha col·locat el sector turístic espanyol en una situació d’emergència i d’una intensitat sense precedents», segons ha alertat el ‘lobby’ turístic Exceltur.

Tant, que des d’aquesta associació que integra empreses capdavanteres del sector com IberiaMeliáGlobalia Renfe es parla d’unes pèrdues de 18.825 milions en l’activitat directa i indirecta si l’efecte del virus dura dos mesos –amb Setmana Santa al mig– i ascendeix fins a 33.668 milions si s’allarga quatre mesos, és a dir, si la ja reconeguda pandèmia arriba fins a la temporada alta estiuenca (mes de juliol).

La caiguda de vendes en el sector ha augmentat en els últims deu dies fins a un 46%, segons una enquesta realitzada entre els seus associats. En concret, el descens s’hauria incrementat de manera exponencial, al passar del -4,4% de les vendes el dia 1 de març, al -11,6% el 4%, el 4 de març i el -27,1% registrat l’últim dia de l’enquesta, aquest dimecres, 11 de març.

«Les empreses turístiques necessiten instruments de flexibilització i ajustament proporcional dels seus costos de més envergadura que les anunciades (aquest dijous per Pedro Sánchez) per evitar que el que ha de ser una crisi conjuntural es converteixi en estructural i posi en risc la viabilitat de milers d’empreses sense distinció de mida», ha expressat Exceltur.

Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Espanya hi ha 457.000 empreses que es dediquen al sector turístic amb un valor en el PIB de 157.000 milions d’euros. Aquestes empreses demanen, com ja han fet les aerolínies, facilitar l’ajornament de pagament sense cost de les quotes de la Seguretat Social i l’IVA, i una reducció dels terminis de reemborsament de les liquidacions a tornar de l’IVA.

Notícies relacionades

Una revisió de la normativa de càlcul dels pagaments fraccionats de l’impost de societats, flexibilitzar al màxim la distribució del treball al llarg de l’any, permetent la inaplicació temporal dels convenis, facilitant els processos d’avançar vacances i introduint els denominats en altres jurisdiccions «dies solidaris».

També agilitar al màxim de dies la gestió i aprovació d’EROs temporals, com el que han criticat els sindicats que es farà a Meliá, i ampliar la dotació de crèdits tous de l’ICO «almenys» a 5.000 milions d’euros, després que el Govern anunciés l’ampliació d’aquesta dotació a 400 milions d’euros.

Temes:

Turisme