Els afectats

«Tinc clar que reclamaré»

Afectats per IRPH afirmen que la sentència del TJUE els permet seguir endavant amb les seves demandes

Lamenten que les entitats financeres no van complir amb l'obligació de transparència

zentauroepp52611591 barcelona 03 03 2020  econom a   efectada por irph  arraiga 200306141242

zentauroepp52611591 barcelona 03 03 2020 econom a efectada por irph arraiga 200306141242 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Antonia Lacalle García, 76 anys i pensionista, tenia parada una demanda per la inclusió de l’IRPH Caixes com a tipus d’interès en la seva hipoteca. «L’advocat (d’Arriaga y Asociados) em va recomanar esperar que sortís la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Dimarts es va donar a conèixer la decisió i aquell mateix dia el seu advocat li va comunicar que seguirien amb el procediment judicial. «Tinc molt clar que reclamaré per via judicial».

Es tracta d’un crèdit firmat amb CaixaBank el 2008 al qual s’aplicava el tipus IRPH Ceca. Però la llei d’emprenedors del 2013 va eliminar tots els IRPH existents per substituir-lo per un de sol: l’IRPH Entitats, que es va considerar el tipus oficial, a més de l’euríbor. «El 2018 em vaig assabentar que tenia dret a reclamar i ho vaig fer», explica. «Veïns i familiars em comentaven que la quota de les seves hipoteques referenciades a l’euríbor baixaven i la meva continuava igual, així que em vaig posar en mans dels advocats». 

Antonia explica que en diverses ocasions va anar a la seva oficina bancària a preguntar per què no baixava la quota del crèdit, «però no em responien res». Pagaba una quota de 805 euros pel crèdit hipotecari d’una vivenda a Hamburg (Alemanya) que havia comprat al seu nom, però que utilitzava la seva filla en aquella ciutat. Feia 12 anys que pagava quan va decidir, amb ajuda dels seus fills, cancel·lar el que quedava del crèdit per no continuar pagant el que considerava interessos exagerats. 

15.000 euros de més

Silvia Rodríguez va contractar el 2011 una hipoteca de 78.000 euros per a la hipoteca de la casa en què viu a Vallecas amb les seves dues filles i per «la qual he pagat 15.000 euros de més per tenir l’IRPH en lloc de l’euríbor», comenta. «Estic decidida a reclamar després de la sentència del tribunal europeu», explica. Tenia 23 anys quan va firmar aquesta hipoteca i no va arribar a assabentar-se –-explica-– que la va contractar amb l’índex de referència de les caixes. «Quan em van dir que la hipoteca tenia l’IRPH com a tipus d’interès, em va sonar a xinès». Encara li queden cinc anys de pagar quotes que ascendeixen a 520 euros al mes.

La sentència del TJUE no canvia gaire la situació d’Asunción Chavarri, però li ofereix una gran seguretat sobre el fet que l’Audiència de Madrid fallarà al seu favor en el cas que l’enfronta a CaixaBank. Aquesta madrilenya de 62 anys va fer una novació de la hipoteca que tenia amb Caja Madrid l’any 2000. CaixaBank li va oferir 171.00 euros en un crèdit hipotecari amb el tipus d’interès IRPH Caixes per pagar el pis on viu amb el seu marit a Soto del Real (Madrid). Quan va decidir deixar de pagar les quotes de la hipoteca ja havia tornat a l’entitat financera 180.000 euros, dels quals la major part (120.00 euros) eren interessos. «Jo ja he saldat el meu deute», afirma Chavarri, que va deixar de pagar les quotes quan el banc es va negar a substituir l’IRPH Caixes per l’euríbor.

Notícies relacionades

Com a conseqüència d’això, el banc va interposar una demanda ordinària. El jutge de primera instància la va desestimar al considerar la nul·litat de la clàusula de venciment anticipat. No obstant això, reconeix l’existència del deute pendent, tot i que el pagament està congelat. L’entitat financera va presentar recurs a l’Audiència Provincial de Madrid. Chavarri espera la resolució, però considera que és una oportunitat perquè els jutges decideixin igualment que l’índex de la seva hipoteca és abusiu. «La hipoteca és plena de clàusules nul·les.

Està clar que el deute ja està saldat», insisteix Chavarri, que es va associar a l’Asufin perquè l’ajudin en la reclamació. «Crec que en aquest cas es tracta d’equilibrar el que s’ha desequilibrat. I he d’afegir que amb totes les conseqüències personals que hem passat més els diners de més que hem pagat, el deute està més que saldat», defensa. El sou del seu marit, pensionista, se n’anava íntegrament en el pagament de la hipoteca, que tenia un tipus d’interès del 4,5%, bastant per sobre de l’euríbor quan van deixar de pagar. La llei d’emprenedors va modificar l’IRPH Caixes per l’IRPH entitats, però va establir un tipus fix per a les hipoteques que estaven referenciades a aquest indicador i no van ser substituïdes per l’euríbor. «Teníem un negoci que vam haver de tancar. Amb el sou del meu marit o pagàvem el deute o vivíem», recorda.

Temes:

Hipoteques