propostes

Els sindicats reclamen que els salaris continuïn guanyant poder adquisitiu

Les centrals consideren que l'augment de retribució dels treballadors contribuirà a pal·liar els efectes del refredament econòmic

zentauroepp43057888 madrid 24 04 2018 los secretarios generales de ugt y ccoo  p180424123618

zentauroepp43057888 madrid 24 04 2018 los secretarios generales de ugt y ccoo p180424123618 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts

CCOO i UGT han defensat que els salaris han de continuar recuperant poder adquisitiu, perquè són els que sostenen el consum i l’ocupació davant el refredament de l’economia, després de saber-se que la inflació anual es va situar a l’agost en el nivell més baix dels últims tres anys (0,3 %).

CCOO ha assegurat en un comunicat que la millora que estan registrant els salaris, amb una pujada mitjana del 2,3% pactada en conveni, està sostenint el consum intern i compensant en part la desacceleració de la inversió.

Segons el sindicat, les empreses no estan traslladant als preus les pujades dels salaris perquè compten amb uns marges «inflats» durant els anys de devaluació salarial (2008-2017).

Per a UGT les dades d’IPC demostren que es poden pujar salaris i mantenir continguda la inflació, sempre que paral·lelament «hi hagi un comportament responsable delsmarges empresarials».

No obstant, el sindicat tem que el comportament dels preus estigui reflectint la debilitat de l’economia, l’absència de mesures fiscals expansives que empenyin l’activitat i la creació d’ocupació, i la falta de confiança de les famílies per consumir per la creixent precarietat laboral.

Per a laUSO, la baixa inflació està alertant de la debilitat de l’economia i de la necessitat d’estímuls «que la paràlisi del país no li permet rebre». 

Els sous dels espanyols estan experimentat un 2019 de recuperació de poder adquisitiu, després de diversos exercicis cedint el pas a la inflació. Segons constaten les dades de l’índex trimestral de costos laborals, publicat aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els sous van créixer el segon trimestre de l’any el 2,8%, comparat amb el mateix període de l’any anterior. La seva alça més gran des del 2013.

Notícies relacionades

Aquest 2019 està sent un any de creixement dels salaris, després de discretes variacions en els anteriors. Ho evidencien també les xifres de salaris negociats als convenis col·lectius, actualitzades també aquest dimarts pel Ministeri de Treball. A l’agost, l’alça salarial pactada entre empresaris i sindicats i que incumbeix a gairebé 8,5 milions de treballadors es va mantenir en el 2,3%, la xifra més gran en l’última dècada.

El progressiu augment dels preus al mercat de la vivenda i els increments salarials en la Funció Pública aprovats pel Govern de Pedro Sánchez són dos dels sectors que més estan empenyent els sous a l’alça aquest 2019, tal com revelen les dades de l’INE. Si de mitjana els costos salarials van augmentar fins al juny el 2,8%, els professionals dedicats a les activitats immobiliàries han vist engreixar les seves nòmines un 8,4% de mitjana. Cosa que contrasta amb la pobra evolució al sector de la construcció, on les remuneracions van créixer el 0,8%. Per la seva part, els salaris entre els empleats de l’Administració Pública van créixer el 5,3%.