conjuntura

Catalunya manté el creixement del 2% anual

El ritme d'augment del PIB se situa 3 dècimes per sota de la mitjana espanyola

ba4a6032

ba4a6032 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts

L’economia catalana va créixer un 2% interanual en el segon trimestre del 2019, al mateix ritme que el primer trimestre de l’any, però tres dècimes per sota de la mitjana espanyola, que va registrar un avenç del 2,3 % interanual.

Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, en termes intertrimestrals, el PIB català va registrar una certa desacceleració, ja que en el segon trimestre va augmentar un 0,5%, una dècima menys que en l’anterior.

En un comunicat, l’Idescat ha destacat que l’economia manté el creixement gràcies a l’evolució positiva de les exportacions, que van despuntar un 3,1%, compensant així la desacceleració de la demanda interna, que va créixer un 1,5%, quatre dècimes menys que en el primer trimestre de l’any.

En qualsevol cas, l’economia catalana continua comportant-se molt millor que la mitjana europea, que va créixer un 1,4% interanual en el segon trimestre de l’any.

Per components del PIB català, la demanda interna va mostrar per segon trimestre consecutiu una reducció de la demanda interna, al passar d’un 1,9 a un creixement de l’1,5%.

L’Idescat explica aquest descens per la intensa reducció de la inversió en béns d’equip, que va passar d’un 4% interanual en el primer trimestre de l’any a un descens del 0,6% en el segon.

Quant al sector exterior, Catalunya va recuperar l’estrebada exportadora, ja que en el segon trimestre les exportacions van créixer un 3,1% interanual, en contrast amb l’evolució negativa del trimestre anterior (-1,6%).

Per sectors, la indústria es manté en negatiu (-0,6%), tot i que la dada és millor que en els dos trimestres anteriors, quan es van experimentar caigudes del 2,4% –últim trimestre del 2018– i de l’1% –primer trimestre del 2019-.

Els indicadors de producció industrial mostren una evolució negativa de les branques manufactureres més rellevants, des de la indústria alimentària (-1,7%) a la fabricació de material de transport (-8%).

Notícies relacionades

Quant al sector de la construcció, es consolida un creixement elevat, del 4,9% interanual, tres dècimes més que en el trimestre precedent.

D’altra banda, el sector serveis va despuntar un 2,7% interanual, quatre dècimes menys que en el primer trimestre, mentre que l’agricultura va aprofundir les seves caigudes i va cedir un 2,5% interanual, davant la caiguda de l’1,5% experimentada en el primer trimestre de l’any.