Anar al contingut

Energia

Naturgy suspèn 300 treballadors d'ocupació a l'espera de les retallades de la CNMC

Sara Ledo

Naturgy suspèn 300 treballadors d'ocupació a l'espera de les retallades de la CNMC

Emilio Naranjo

Nou envit de Naturgy a les intencions de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de retallar la retribució a les xarxes. La companyia que dirigeix Francisco Reynés ha decidit suspendre d’ocupació a 300 empleats de la seva filial de xarxes de gas Nedgia fins a conèixer la proposta definitiva de la CNMC.

La CNMC va proposar una rebaixa mitjana a les empreses gasistes del 17,8% en la distribució i del 21,8% en el transport durant el quinquenni 2021-2026 i en l’electricitat del 7% en la distribució i del 8,2% en el transport per al període 2020-2025. Unes mesures que, després de rebre les al·legacions pertinents, el regulador està provant de «perfeccionar», segons anunciava fa uns dies el president de la CNMC, José María Marín Quemada.

El president del regulador, a qui se li va esgotar el mandat aquest dilluns però seguirà al capdavant fins que hi hagi un Govern, no va donar aparences de tenir intenció de modificar en gran mesura el seu plantejament inicial. Així, Marín Quemada va assegurar que la proposta es basava en criteris «econòmics i tècnics» i, per això, «no té per què agradar a tothom». «La regulació proposada manté una retribució raonable per a les empreses que permetrà uns nivells d’inversió raonables», va dir.

No obstant, Naturgy ja va avançar en diverses ocasions que, en cas de complir-se el que es va proposar, exhauriria totes les vies possibles fins a arribar fins i tot als tribunals. La companyia, a més, manté paralitzades les seves inversions en Nedgia a l’espera de la decisió definitiva del regulador. Segons han confirmat fonts de Naturgy, aquesta suspensió temporal no es tracta d’un ERTO o un ERO, pel que cap dels afectats perdrà el salari o la cotització a la Seguretat Social.