conflicte directiu

Orcel va demanar més poder a Botín dies abans de ser descartat com a conseller delegat del Santander

El banquer italià reclama 112 milions d'euros a l'entitat càntabra per acomiadament irregular

zentauroepp45193832 andrea orcel banco santander180925194447

zentauroepp45193832 andrea orcel banco santander180925194447

2
Es llegeix en minuts
Efe

El banquer italià Andrea Orcel va demanar més poder a la presidenta del Banco SantanderAna Botín, dies abans que el grup abandonés els seus plans de contractar-lo com a conseller delegat, revela aquest dilluns el diari ‘Financial Times’ (FT).

D’acord amb el rotatiu, Orcel, que reclama 112 milions d’euros a Santander després que el seu fitxatge s’anul·lés el gener passat, hauria suggerit a Botín la instal·lació d’un sistema «en cascada», segons el qual ell respondria davant de la presidenta i tots els altres directius reportarien directament a ell. «La meva execució però les teves decisions», va dir Orcel a Botín en un intercanvi de missatges realitzat el passat 20 de desembre a través de l’aplicació de missatgeria encriptada Signal, revelats per FT.

L’executiu italià va assenyalar a més en la correspondència que la companyia havia de «millorar la disciplina i l’eficiència en l’execució» per augmentar el preu de les seves accions, que han disminuït considerablement el seu valor en borsa en els últims temps.

Santander va anunciar el setembre del 2018 que Orcel havia sigut elegit com a nou conseller delegat del grup, però a començaments del gener passat va dir que les relacions entre les dues parts s’havien trencat i que Orcel ja no s’incorporaria al grup financer.

Contracte i indemnització

L’italià assegura ara que tenia un contracte ferm i que va ser acomiadat de forma irregular, però el banc espanyol manté que la seva contractació no tenia el vistiplau del consell i que la seva remuneració era excessiva. Segons el Santander, el banquer es va comprometre a aconseguir que la seva antiga companyia, UBS, pagués part de la prima de 35 milions d’euros que li devia, mentre que Orcel afirma que l’entitat espanyola va incomplir un preacord que li oferia una bonificació de fitxatge de 17 milions d’euros i un sou d’uns 10 milions a l’any.

Notícies relacionades

D’acord amb les noves informacions del rotatiu britànic, Botín va decidir acomiadar-lo dies després de l’intercanvi de missatges perquè tenia dubtes sobre el poder que Orcel estava exigint, el perfil públic que tindria com a director executiu i els objectius que pretenia establir. Aquestes converses tenen un paper essencial en la demanda que Orcel ha presentat contra el Santander, en la qual exigeix que se li atorgui el càrrec de conseller delegat o, en el seu defecte, una compensació de 112 milions d’euros.

«Aquesta correspondència no té res a veure amb el cas i qualsevol connexió amb la decisió de la junta [de directors] de no procedir amb el nomenament del Sr. Orcel no s’ajusta als fets», va dir un portaveu del Santander al FT.