Dimiteix el màxim directiu de Nissan Motor, Hiroto Saikawa

Va ser nomenat conseller delegat de la firma després de la detenció de l'anterior responsable, Carlos Ghosn, acusat de presumptes irregularitats financeres

zentauroepp49784597 file   in this july 25  2019  file photo  nissan ceo hiroto 190909154020

zentauroepp49784597 file in this july 25 2019 file photo nissan ceo hiroto 190909154020 / Jae C Hong

2
Es llegeix en minuts
Efe / Tokio

El màxim directiu de Nissan MotorHiroto Saikawa, clau en el procés que va derivar en el processament judicial al Japó del’expresident  de la firma Carlos Ghosh, deixarà el lloc el pròxim 16 de setembre, ha anunciat avui la companyia.

Saikawa estava al capdavant de Nissan Motor com a president i conseller delegat de la firma. Va acaparar el màxim nivell de poder executiu en el grup nipó després que quedés detingut Ghosn, el 19 de novembre passat, acusat de presumptes irregularitats financeres.

La renúncia de Saikawa s’ha donat a conèixer aquesta nit durant una roda de premsa convocada per altres directius de la companyia.  La seva dimissió es coneix dies després que el mateix Saikawa reconegués que va inflar indegudament la seva remuneració, especulant amb els termes de cobrament d’un bo salarial subjecte al rendiment de les accions de l’empresa.

La direcció de Nissan no considera que fossin il·legals aquestes accions, que van poder permetre-li un guany d’uns 400.000 euros, però Saikawa es va comprometre a tornar els diners.

El conseller delegat ja havia expressat en el passat la intenció de deixar la direcció de la firma per donar pas a una nova generació, sense precisar dates, però l’anunci d’avui indica que els fets es van precipitar en les últimes hores.

En la roda de premsa, un dels quatre membres del Consell d’Administració de Nissan Motor presents, Yasushi Kimura, va llegir un breu comunicat, en què dona compte de la decisió adoptada pel grup automotor nipó en les últimes hores.

La nota diu que Saikawa havia expressat «recentment la seva voluntat de renunciar», i després de debatre el tema en una reunió del Consell d’Administració que va tenir lloc avui, els consellers li han demanat que aquesta renúncia «es fes efectiva el 16 de setembre».

Saikawa va acceptar fer-ho així, i des del 16 de setembre serà reemplaçat provisionalment com a conseller delegat o màxim executiu de Nissan Motor pel cap d’operacions de la firma, Yasuhiro Yamauchi, mentre s’obre un procés de selecció per nomenar un successor.

Després de la roda de premsa dels consellers de Nissan, a la ciutat de Yokohama, al sud de Tòquio, el mateix Saikawa va comparèixer davant dels periodistes a la mateixa sala per oferir unes explicacions semblants sobre la seva sortida a les donades moments abans.

Notícies relacionades

Saikawa va oferir les seves disculpes a accionistes i empleats per abandonar les seves funcions, però va dir que ja estava en els seus plans. «És una mica aviat, però el consell va debatre el tema i va decidir que fos el 16 de setembre», va afirmar. Saikawa era conseller delegat de Nissan Motor quan Ghosn ocupava la presidència de la companyia, i posteriorment va assumir els dos càrrecs després de l’arrest de Ghosn i el seu posterior processament judicial davant dels tribunals de Tòquio.

En el passat s’havia mostrat molt crític amb l’acumulació de poder que tenia Ghosn i des que es va posar al capdavant de la firma va promoure una sèrie d’accions per millorar la governança de la companyia i reformar els seus òrgans de direcció. 

Temes:

Nissan