LEGISLACIÓ

Brussel·les investigarà la negació a Espanya de pensió a viudes amb més ingressos que la seva parella de fet

zentauroepp44159916 str028  estrasburgo  francia   05 07 2018   foto de archivo 190623164016

zentauroepp44159916 str028 estrasburgo francia 05 07 2018 foto de archivo 190623164016 / PATRICK SEEGER

3
Es llegeix en minuts

La Comissió de Peticions del Parlament Europeu ha demanat a la Comissió Europea que «dugui a terme una investigació preliminar» sobre la legislació espanyola que denega a viudes de parelles de fet registrades oficialment el seu dret a la pensió de viduïtat per tenir ingressos superiors als de la seva parella l’any de la mort del causant.

Es tracta d’una decisió que ha traslladat la presidenta de la Comissió de Peticions, l’exministra de Sanitat Dolors Montserrat, a la sevillana Silvia Oñate, arran d’una sol·licitud que va traslladar a l’òrgan del Parlament europeu per exposar davant de l’Eurocambra la «problemàtica que afecta moltes famílies» per aquesta qüestió legislativa espanyola.

En concret, Silvia Oñate va remetre a la Comissió de Peticions una sol·licitud, consultada per Europa Press, en la qual posava en relleu que «l’Estat espanyol denega a les viudes semblants de fet registrades oficialment el seu dret a la pensió de viduïtat només per tenir ingressos superiors als de la seva parella l’any de la mort del causant». Així, explicava que «la legislació espanyola vigent –a través de l’article 221 de la Llei de Seguretat Social 40/2007– exigeix aquestes parelles i famílies ‘dependència econòmica’ per poder causar dret a la pensió de viduïtat».

Oñate emfatitzava que «aquest requisit, en absolut exigible en els supòsits de parelles registrades en el registre civil, és discriminatori, atenta contra la protecció a la família unida com a parella de fet i als fills nascuts d’aquesta unió». A més, «contravé les normes de dret de la Unió Europea d’obligat compliment per a l’Estat espanyol, és contrària al Conveni per a la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, incorporat al Tractat de la Unió Europea en els termes establerts en el Protocol número 8 i conforme a la redacció introduïda pel Tractat de Lisboa, firmat el 13 de desembre de 2007», segons abunda l’escrit remès a la Comissió de Peticions.

Segons advertia també l’autora d’aquesta sol·licitud, «es produeix, d’aquesta manera, una col·lisió amb els drets reconeguts i protegits pels articles 8, 9 i 12 del Conveni de Protecció de Drets i Llibertats Fonamentals i l’article 16 de la Carta Social Europea, com també pogués ser de la Directiva Europea d’Ocupació».

Per això, i perquè, «de la mateixa manera, en la legislació espanyola actual, contravé els articles 1, 9.2, 14, 16.1, 32.1, 39.1, 41 i 53 de la Constitució Espanyola», Silvia Oñate sol·licitava «a la Comissió de Peticions anar a exposar aquesta situació al Parlament Europeu i buscar una solució des de les institucions europees a aquesta problemàtica que afecta a moltes famílies».

Resposta

Notícies relacionades

La Comissió de Peticions ja ha respost a aquesta sol·licitud en un escrit, datat el passat 26 de juliol, firmat per Dolors Montserrat i al qual ha tingut accés Europa Press, en el qual assenyala a Oñate que l’òrgan que presideix «ha examinat la seva petició i l’ha declarat admissible, ja que l’assumpte que (...) planteja entra dins dels àmbits d’actuació de la Unió Europea». Per això, «he demanat a la Comissió Europea que dugui a terme una investigació preliminar sobre aquest assumpte», segons anuncia la presidenta de la Comissió de Peticions, que també revela que, «tenint en compte l’assumpte que es tracta», ha remès la referida petició «a la Comissió d’Ocupació i Assumptes Socials del Parlament Europeu».

La sevillana que ha elevat la petició, Silvia Oñate, presideix l’Associació Vida, de Dones Viudes i Mares de Filles i Fills Orfes, creada «per ajudar la defensa dels drets de les persones associades atenent les justes reivindicacions, els canvis socials i l’evolució de la realitat i circumstàncies del col·lectiu de dones viudes i mares de fills orfes».