Incertesa mundial

Powell culpa Trump de l'empitjorament de l'economia

El banc central dels EUA evita comprometre noves retallades de tipus d'interès però tampoc les descarta

El president dels EUA equipara Jerome Powell i Xi com els pitjors enemics del país

rosas49527366 jerome powell presidente fed en jackson hole190823162252

rosas49527366 jerome powell presidente fed en jackson hole190823162252 / Manuel Balce Ceneta

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia dels EUA està en un "punt favorable" i continua evolucionant "bé en el seu conjunt" de manera que la Reserva Federal (Fed) "actuarà apropiadament" per mantenir l’actual expansió econòmica.

Així, durant el seu esperat discurs davant la tradicional reunió informal de banquers centrals a Jackson Hole (Wyoming, EUA), el president de la Fed, Jerome Powell, ha donat a entendre aquest divendres que el banc central dels EUA seguirà endavant amb els estímuls si l’economia empitjora, però ha evitat donar pistes sobre quan i a quin ritme podria fer nous passos després de la retallada de tipus d’interès adoptada al juliol. A més, ha assenyalat la guerra comercial empresa per Donald Trump com a principal causa de la desacceleració mundial i del debilitament de la indústria i la inversió als EUA. I tot això un dia en què la tensió entre els Estats Units i la Xina ha viscut un nou canvi, després de l’anunci de Pequín de nous aranzels i la dura resposta de Trump

En el seu discurs a Jackson Hole, Powell no s’ha compromès expressament a continuar abaixant els tipus, però tampoc ho ha descartat i la falta de concreció, ha desfermat de nou les ires del president dels EUA, Donald Trump. "El meu únic dubte és qui és el nostre principal enemic, si Jay Powell o el president Xi?", s’ha afanyat a publicar Trump en el seu compte de tuiter col·locant al mateix nivell de la seva enemistat tant el president del banc central dels EUA com el president xinès.

Els mercats han respost de manera poc significativa al discurs de Powell; no obstant, el posterior missatge de Trump en què ordenava les empreses americanes deixar de produir a la Xina com a resposta als nous aranzels ha acabat provocant pèrdues en les borses europees i dels EUA.

Límits de la política monetària

El president de la Fed ha admès que "les perspectives de creixement mundial s’han deteriorat des de mitjans de l’any passat" i que "la incertesa de la política comercial sembla que està tenint un paper en la desacceleració mundial i en la debilitat de la indústria i de la inversió als EUA", de manera que ha assenyalat clarament les decisions de Donald Trump com a culpables de tot això.

No obstant, "la política monetària no pot aportar un manual per al comerç internacional", ha afegit el president de la Fed, que ha emfatitzat que la pretesa rebaixa de tipus d’interès que li exigeix Trump poc ha de fer quan la causa de la desacceleració es troba en la guerra comercial empresa precisament pel president dels EUA davant la Xina i també davant la Unió Europea

Notícies relacionades

Una altra qüestió és com ha de respondre la Fed davant la desacceleració de l’economia que està provocant la guerra comercial. I aquí Powell sí que ha admès que, "en principi, qualsevol cosa que afecti les perspectives d’ocupació i inflació també podria afectar l’actitud adequada de la política monetària, i això podria incloure la incertesa sobre la política comercial".

El president del banc central vha considerat que en els últims mesos han sorgit "més proves" d’aquesta desacceleració global, "especialment a Alemanya i la Xina", de la possibilitat d’un “‘brexit’ dur", de l’augment de les tensions a Hong Kong i de la dissolució del Govern italià. "No existeixen precedents recents que guiïn qualsevol resposta política a la situació actual", ha admès. "La pregunta clau plantejada en aquesta era és com podem recolzar millor l’ocupació màxima i l’estabilitat de preus en un món amb una taxa d’interès neutral baixa", ha apuntat Powell sense oferir més detalls.