Filantropia

De Bill Gates a Isidre Fainé

El llibre 'Filantropia i progrés' revisa el món de la filantropia a través de les històries de dotze empresaris

donacio-la-caica-hospital-sant-joan-deu-barcelona

donacio-la-caica-hospital-sant-joan-deu-barcelona

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

De Bill Gates a Fainé, passant per una dotzena de multimilionaris famosos amb una característica en comú: la filantropia. Aquesta és la proposta amb què s’il·lustra la primera entrega de la col·lecció 'Forbes Books' que, sota el títol 'Filantropia i progrés’, dona unes píndoles sobre la vida i obra social de dotze empresaris considerats els principals filantrops del nostre temps. En la selecció dels perfils participen els diners que s’hi destinen, però també la causa, perquè tan important és el quant com el per a què, segons l’editor del llibre i director de l’editorial de revistes Spainmedia, Andrés Rodríguez.

'Filantropia i progrés’ pretén explicar que la filantropia és sinònim de progrés. "Hi ha altres mesuradors del progrés com el PIB, el nivell educatiu, l’emigració, la incorporació de les dones a l’Ibex... i dels últims sortiria la filantropia", explica Andrés Rodríguez, i afegeix: "Hem de millorar". En aquest sentit, Rodríguez posa l’exemple d’Amancio Ortega, que cada vegada que fa una donació rep constants crítiques. "L’important no és ni quins pocs diners dona respecte al que té, ni quins beneficis treu –tant de bo pogués treure més, afegeix– l’important és el motiu, és a dir, la causa i l’efecte contagi", apunta, perquè tan important és fer una bona obra com dir que s’ha fet: és un error donar sense comunicar perquè eludeixes l’efecte contagi".

Notícies relacionades

Així, l’obra prova de contribuir a la divulgació d’un aspecte "de gran rellevància estratègica" com és la filantropia per a moltes empreses, mentre suposa un reconeixement al compromís d’aquestes persones amb la societat que els envolta. Entre les històries que es poden llegir hi ha la de Bill Gates i la seva dona Melinda Gates, que a través de la seva fundació han destinat prop de 4.000 milions de dòlars al desenvolupament global, al sector salut i a polítiques que advoquen per un ús responsable de la tecnologia. Una xifra alta que ni s’acosta als 36.000 milions de Bill Gates i la seva dona per avançar en el desenvolupament de l’agricultura en comunitats locals o per combatre malalties com el VIH, malària, pòlio o tuberculosi.

També s’exposa el cas de Warren Buffet, que ha destinat més de 46.000 milions a la filantropia, segons el llibre, o Mark Zuckerberg, amb aproximadament 1.900 milions. George Soros, Carlos Slim o el xinès Li Ka-shing també un capítol en un volum, en el qual l’únic espanyol és un català: Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa que l’any passat es va gastar 545 milions d’euros en la seva obra social. "Un filantrop d’arrels humils" és el nom de la seva història.