A partir del 2020

Facebook anuncia la seva criptomoneda Libra per utilitzar a WhatsApp i Messenger

Podrà utilitzar-se tant per a transaccions entre particulars com per a compres en establiments

zentauroepp48148723 san anselmo  california   may 14  the whatsapp messaging app190515110235

zentauroepp48148723 san anselmo california may 14 the whatsapp messaging app190515110235 / JUSTIN SULLIVAN

3
Es llegeix en minuts
Efe

Facebook i 27 organitzacions més van anunciar formalment la creació d’una nova criptomonedaLibra, que podrà utilitzar-se tant per a transaccions entre particulars com per a compres en establiments, i estarà integrada a WhatsApp i Messenger a partir del 2020.

"La idea és fer tan senzill com sigui possible les transaccions financeres per a totes les persones del món, visquin on visquin i tinguin o no tinguin compte bancari", van explicar a Efe fonts de Facebook, principal impulsora de Libra, que es basa com la resta de criptomonedes en una tecnologia de cadena de blocs o 'blockchain'.

La criptomoneda, amb la qual s’especulava des de fa dies però que no s’ha confirmat de forma oficial fins aquest dimarts, no dependrà directament de l’empresa de Mark Zuckerberg, sinó que estarà gestionada per un consorci d’empreses agrupades sotal’Associació Libra amb seu a Ginebra (Suïssa).

Membres fundadors

Aquestes empreses, que reben el qualificatiu de "membres fundadors" dins de l’associació, inclouen, a més de Facebook, Visa, Mastercard, Vodafone, PayPal, eBay, Spotify, Uber, Lyft, Booking Holdings (propietària de Booking.com, Priceline.com i Kayak.com) i la firma argentina de comerç electrònic Mercado Libre, entre altres.

"Perquè una divisa global tingui èxit, no pot estar controlada per una sola entitat i encara menys per una entitat comercial com Facebook. Facebook tindrà veu en l’associació com tots els altres membres, ni més ni menys", van dir a Efe des de la xarxa social.

Per dur a terme la integració de la criptomoneda en els seus serveis, l’empresa de Menlo Park (Califòrnia, EUA) crearà una subsidiària financera, Calibra, que sí que dependrà íntegrament de Facebook i en la qual no participaran la resta de membres fundadors de l’associació.

Dades financeres compartides

El primer producte de Calibra serà una cartera digital per a criptomonedes Libra accessible inicialment des de WhatsApp i Messenger (totes dues propietat de Facebook), tot i que fonts de la companyia van explicar a Efe que els plans són poder ampliar-la en el futur a altres serveis com Instagram o el mateix portal de Facebook.

La cartera, que també tindrà la seva aplicació independent per a sistemes operatius Android i iOS, sortirà el 2020, "com més aviat millor", van assegurar des de Facebook.

Davant de la gran quantitat d’escàndols vinculats a la privacitat i la gestió de les dades dels usuaris que han esquitxat la companyia en els últims mesos, aquesta va mirar per garantir que Calibra no compartirà informació del compte o dades financeres amb Facebook ni amb tercers "sense el consentiment del client".

Així, segons l’empresa, les transaccions que es duguin a terme mitjançant Calibra no influiran, per exemple, en els anuncis que després li apareguin a l’usuari a la xarxa social, tret que aquest hagi donat permís exprés per a això.

que es compartiran dades financeres amb tercers, no obstant, amb els següents propòsits: complir amb la llei de cada país, protegir els comptes dels clients davant de possibles fraus, permetre el processament de pagaments i evitar l’activitat delinqüent.

Baixa volatilitat

A diferència de la criptomoneda més popular actualment al mercat, Bitcoin, Libra estarà recolzada per una cistella d’actius subjacents, és a dir, que comptarà amb una reserva composta per dipòsits bancaris i deute sobirà de diversos països que fixaran el seu valor i reduiran la volatilitat.

"El bitcoin és molt volàtil, la qual cosa la fa perfecta per a gent que vol utilitzar-la com un actiu d’inversió, però nosaltres volem una divisa de baixa volatilitat que la gent pugui utilitzar en el seu dia a dia", van apuntar Efe des de Facebook.

La idea és que, al rebre un pagament en Libra, els usuaris puguin decidir si mantenen aquest valor en la moneda digital o el canvien a la seva divisa domèstica conforme amb la conversió que correspongui i el transfereixen a un banc local.

Notícies relacionades

Malgrat exercir de facto de "banc central" de la criptomoneda, les fonts consultades van assegurar que l’Associació Libra "no definirà una política monetària", sinó que la quantitat de Libra en circulació estarà determinada exclusivament per la demanda que hi hagi al mercat.

Per encunyar noves criptomonedes en cas que la demanda creixi, hi haurà uns "revenedors autoritzats" per l’associació que hauran de dipositar en la reserva un valor equivalent en altres divises a la quantitat que vulguin "imprimir", i el procés oposat tindrà lloc en cas que es retirin monedes de la circulació.