HISTÒRIES MÍNIMES

Neteja a consciència

La Cooperativa A Granel ven productes de neteja ecològics en envasos que es retornen i es tornen a omplir. Compten amb 15 punts de distribució en diferents barris.

zentauroepp47331021 historia minima190314130511

zentauroepp47331021 historia minima190314130511 / SILVIA CORTADA BALLUS

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Uns mesos d’atur i moltes ganes d’aprofitar més els coneixements adquirits en anteriors experiències laborals van portarLeila Ghorbel i Arnau Blanchar a autoocupar-se preparant la cooperativa de consum que avui governen. Arnau ve de la cooperació internacional en diferents països, com a administrador i coordinador de projectes. Leila impartia tallers de música per a nens i nadons i era monitora en temes d’educació ambiental.

Tots dos eren clients d’una cooperativa de venda de productes agroalimentaris. I allà es van conèixer. I es van inspirar. L’economia solidària, amb sous dignes per als treballadors, proveïdors que defensen la sostenibilitat i poder compaginar les vides laborals i familiars els atreia com a model d’empresa. “A més, havíem vist que moltes de les empreses que millor estaven sobrevivint la crisi eren les que les que prenien decisions a partir del consens del conjunt dels seus treballadors”, recorda Arnau. I aquesta va ser la filosofia en la qual més potencial van veure per emprendre la seva pròpia idea de negoci.

Origen natural

Van fer diana en un producte que trobaven a faltar en la cooperativa en la qual feien la seva compra: productes de neteja ecològics. Van estudiar els productors que hi havia al mercat i van escollir Endemic Biotech, una firma d’Alacant que fabrica detergents amb certificació Ecolabel, el segell ecològic de la direcció general de Medi Ambient de la Comissió Europea. Són detergents d’impacte reduït sobre la flora i fauna marítima, i d’origen natural, per la qual cosa l’impacte sobre la pell i el medi ambient són més favorables.

   

Disposen de 15 punts de repartiment en diferents barris per reduir l’impacte mediambiental

L’envàs, de PVC molt resistent, es pot reutilitzar durant anys. Els tenen per a quantitats des de mig litre fins a 20 litres. “Costa un euro que ja s’inclou en el preu de cada detergent. Si es retorna, es torna l’euro o es torna a omplir de producte”, expliquen els creadors de la cooperativa batejadaA Granel. Les seves oficines estan ubicades al local del número 175 del carrer de Sant Antoni Maria Claret, al districte barceloní del Guinardó. Allà també tenen el magatzem, tot i que el sistema de distribució d’aquesta cooperativa combrega molt amb el seu objectiu de sostenibilitat.

“El client entra al nostre web (www.agranel.coop), fa la seva comanda i escull un dels quinze punts de recollida dels que disposem actualment”, explica Leila. Són ateneus, espais socials o seus de clubs. “La distribució tradicional comporta un cost econòmic i mediambiental. Aglutinant entregues per barris es redueix l’impacte de CO2i facilitem el retorn de l’envàs”, argumenta Arnau. “L’inconvenient d’obrir una botiga és que només arribes als veïns del barri on és”, diuen.

Notícies relacionades

Hostals ecològics i empreses de neteja que practiquen la inserció de dones víctimes de violència de gènere són alguns dels seus clients, a més dels particulars. A Granel va facturar l’any passat 11.413,66 euros amb la venda de detergents i 8.000 euros més van arribar a través de tallers que imparteixen sobre viabilitat econòmica i sostenibilitat.      

L’equip

<strong><span style="font-size: 1.6rem;">Arnau Blanchar, Leila Ghorbel i Saïd Kannoun (centre), cap de magatzem</span></strong>