OBERTURA COMERCIAL

La Xina anuncia rebaixes aranzelàries a 700 productes estrangers el 2019

El gegant asiàtic es comprometrà a defensar la inversió estrangera al país

zentauroepp46299285 chinese president xi jinping applauds during a conference to181218103548

zentauroepp46299285 chinese president xi jinping applauds during a conference to181218103548 / Mark Schiefelbein

2
Es llegeix en minuts

La Xina preveu rebaixes aranzelàries provisionals per a més de 700 productes estrangers a partir del començament del 2019, informa aquest dilluns el diari oficial 'Global Times'. Aquesta informació, que esmenta el Ministeri de Finances, indica que s’anul·laran els aranzels a productes com ingredients per a aliment de bestiar, alguns tipus de medicaments, bateries de ions de liti per a 'vehicles de noves energies’ o rebutjos sòlids com l’escòria de manganès. Pel que fa a les reduccions, la gamma de productes beneficiats passa per motors per a aeronaus, robots i "altres equips avançats".

Els aranzels provisionals són fixats per les autoritats per rebaixar les barreres d’entrada al mercat xinès d’alguns productes amb base en una demanda interna més gran. El ministeri també va anunciar que, a partir de l’1 de juliol del 2019, establirà clàusules de nació més afavorida –per les quals les condicions beneficioses acordades amb un país s’estenen a la resta– en gairebé 300 productes de tecnologia de la informació.

La informació no especifica si aquestes noves regles a la importació afecten productes provinents dels Estats Units, país amb el qual la Xina manté una guerra comercial. Els presidents dels Estats Units, Donald Trump, i la Xina, Xi Jinping, van acordar el dia 1 una treva de 90 dies, període en què les dues parts han de tancar un acord comercial; en cas contrari, els Estats Units seguiran endavant amb el seu pla d’augmentar del 10% al 25% els aranzels a productes xinesos valorats en 200.000 milions de dòlars. 

La sessió bimestral del Comitè Permanent de l’Assemblea Nacional Popular (ANP, legislatiu) ha de revisar durant tota aquesta setmana el nou marc legal per a les importacions i exportacions, sobre aliances d’empreses de capital xinès i estranger, sobre aliances d’empreses sense capital i sobre empreses de propietat totalment estrangera.

Notícies relacionades

L’esborrany incideix que "la Xina continuarà desenvolupant i millorant les seves polítiques de liberalització i facilitació de les inversions estrangeres" a fi de "crear un entorn estable, transparent i predictible", va publicar l’agència estatal de notícies Xinhua.

La idea de la reforma legal és que "totes les parts de la inversió han de decidir les condicions de la cooperació tecnològica respecte de la inversió estrangera a través de negociacions" i que "ni els departaments de govern ni els funcionaris poden utilitzar mitjans administratius per obligar transferències tecnològiques". Aquest esperit es plasma en un senyal de l’Executiu xinès, que vol protegir els interessos dels inversors estrangers, que poden ser clau en el desenvolupament econòmic dels pròxims anys, sobretot en un context de creixent proteccionisme als EUA. El projecte de llei estipula que la propietat intel·lectual de les empreses estrangeres estarà protegida i que els seus beneficis a la Xina es podran transferir lliurement fora del país.

Temes:

Xina