NORMATIVA HIPOTECÀRIA

CaixaBank no veu "probable" que el Suprem obligui els bancs a pagar retroactivament l'impost de les hipoteques

L'entitat no ha realitzat cap provisió i diu que no poden ser penalitzats per "complir" una norma en vigor

Gortázar obre la porta a pledejar contra una possible decisió contrària als seus interessos

fcasals45625184 valencia 26 10 2018 econom a  caixabank resultados  el conse181026101911

fcasals45625184 valencia 26 10 2018 econom a caixabank resultados el conse181026101911 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero / Valencia

CaixaBank dubta que el Suprem obligui les entitats financeres a pagar l’impost d’actes jurídics documentats amb efectes retroactius. El conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, no creu “probable” que la reunió del Tribunal Suprem del proper 5 de novembre per revisar la resolució sobre les hipoteques, que establia que eren les entitats bancàries les que han de pagar l’impost d’aquests préstecs, pugui obligar-los a abonar-lo de manera retroactiva, ja que s’han limitat a complir la norma en vigor. Caixabank, va dir, no ha realitzat cap tipus de provisió en els seus comptes a 30 de setembre.

“La sentència diu que una norma que ha estat en vigor 23 anys que hem anat aplicant, i que havia sigut confirmada pel Suprem i el Constitucional, no és vàlida. Si no ho és deixa de ser-ho immediatament, però per haver complert una norma és difícil d’entendre que hi hagi una penalització”, ha recalcat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de l’entitat en la presentació dels resultats del tercer trimestre.

“No hi ha hagut una mala pràctica. La nostra expectativa és que com que les actuacions han sigut correctes no hi ha cap provisió. No veiem que hàgim de tenir un perjudici. No hem de patir un impacte econòmic”, ha añadido.

Matthias Buloc, el director executiu, va explicar que per tractar-se d’esdeveniments importants tot i que la sentència s’ha conegut a l’octubre podrien haver inclòs ja provisions en les xifres de setembre, ja que es van tancar aquest dijous i van decidir, després d’analitzar-ho amb els inversors, no fer-ho perquè no veuen “probable que hi hagi una sortida de fons de la entitat”.

Gortázar ha mostrat el seu respecte per les decisions de la Justícia i ha admès que no tenen “una bola de vidre” per tenir una certesa total sobre la decisió. També ha recordat que aquests diners, que fins ara paguen els ciutadans, no l’han ingressat les entitats, sinó “les administracions tributàries”.

En aquest sentit, no ha descartat pledejar si la decisió del Suprem donés peu a què aquestes administracions els reclamessin els diners malgrat les advertències del govern per no retardar la situació en cas que es produeixi. “No existeix mala fe ni ganes de dilatar procediments judicials, sinó defensar que qui no ha fet res malament no pot ser penalitzat”, ha assenyalat.

Normalitat en la concessió

Gortázar ha dit que hi ha hagut “normalitat” en àrea hipotecària aquests dies tot i que també ha reconegut que qui “no té necessitat de tancar” l’operació “s’esperarà al dia 5".

El conseller ha explicat que la norma “no ha canviat” pel que ha donat a entendre que de moment són els ciutadans els que paguen l’impost, però a la pràctica ho assumirà qui digui el Suprem”.

Notícies relacionades

Això sí, ha admès que un canvi en la norma portarà a revisar les pròximes concessions. “Com a indústria, els bancs tenim l’obligació prudencial, i així ho exigeixen els supervisors, de tenir en compte tots els costos a l’hora de concedir un crèdit”, ha apuntat.

“Haurem de tenir-los en compte perquè els nostres supervisors ens diran que no estem fent una política prudent. No és que ens agradi o no, és que és la nostra obligació”, ha sentenciat.