Unanimitat al Congrés per multar les empreses moroses

Els partits avalen un règim sancionador per a les companyies que superin els 60 dies legals en el pagament en transaccions comercials

PP i Ciutadans fan esmena a instàncies de la CEOE perquè les firmes recuperin l'IVA als 90 dies quan no cobrin

fcasals26025043 caete170814124535

fcasals26025043 caete170814124535

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Congrés dels Diputats està decidit a sancionar les empreses moroses, és a dir, aquelles que incompleixen els terminis legals en les transaccions comercials, fixat en 60 dies. Segons un estudi de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), la mitjana era l’any passat de 77 dies. I en el sector públic, de 30 dies, mentre que la mitjana en les operacions reals es va situar en 71. Les empreses de més dimensió són les que practiquen mayores demores en els pagaments, segons la PMcM. 

L’acord entre formacions polítiques és gairebé unànime, encara que queden pendents de tancar els paràmetres i quantificacions de les multes, una vegada finalitzat la setmana passada el període d’esmenes. Està previst que les sancions vagin des de les lleus a partir de 406 euros fins als 819.780 en les que es considerin més greus.

«Ja no hi ha majories absolutes i es poden aconseguir regulacions que, d’una altra manera, no es podrien portar a terme», explica Antoni Cañete, president de la PMcM i secretari general de la patronal catalana Pimec.

Totes les forces parlamentàries, inclòs el PDECat i ERC, s’han sumat a la proposició de llei de lluita contra la morositat en les operacions comercials, que va presentar Ciutadans (C’s). El text podria aprovar-se durant la primera meitat de l’any que ve. Una de les esmenes que crida l’atenció correspon al PNB, que reclama la supressió del règim sancionador emparant-se en el fet que la directiva comunitària «no preveu el desplegament d’una mecanisme sancionador» i advoca pels arbitratges. Però això no vol dir que finalment no aprovi la norma, segons les fonts consultades.

RECUPERAR L’IVA 

La necessitat d’un règim sancionador és vista amb bons ulls fins i tot pel PP, que inicialment era reticent. Podem, ERC i el PSOE han acceptat les esmenes proposades per la PMcM, i Ciutadans i el PDECat avalen la que va suggerir la patronal CEOE, que compta al seu torn amb el suport dels populars i del Govern.

Aquesta última, de les negociacions de la qual s’ha ocupat Josep Sánchez Llibre, responsable de Relacions amb les Corts i antic portaveu econòmic de CiU al Congrés, preveu que els proveïdors recuperin l’IVA de les factures que no cobrin en 90 dies (30 dies després del termini legal). Per ara, l’empresa afectada per l’impagament avança l’import de l’impost a l’Agència Tributària, abans de cobrar l’import del bé o servei que hi ha venut. 

Aquesta modificació que assumeixen Ciutadans i el PDECat, però també recolzen el PSOE i el PP, suposarà un gran alleujament per a les companyies, ja que a més de no cobrar la factura havien de pagar l’IVA per una operació per la qual no havien ingressat ni un sol euro.

El cert és que la normativa suposa un gran salt, després de la llei de contractació pública. «Ara la llei s’ha de tramitar, és una qüestió de calendari», afirma Cañete. «Tothom està d’acord que es tiri endavant, però ja veurem com queden finalment les esmenes presentades», afirma el president de la PMcM. 

VIGILANTS 

Notícies relacionades

En tot cas, en el que estaran més vigilants és en els imports i els paràmetres en funció dels quals s’aplicaran les sancions, afegeix. De totes maneres, serà un gran avanç respecte a les intencions inicials de supeditar les multes per demores en els pagaments a sentències fermes, cosa que la PMcM atribueix a la CEOE, i que hauria dificultat la penalització a la morositat.

Cañete destaca el compromís del Govern perquè es compleixin els terminis establerts en la directiva comunitària.