Jornada de vaga general a Catalunya

Hisenda descomptarà del sou la jornada de vaga dels funcionaris catalans

El Ministeri anul·la l'anunci de la Generalitat que no es reduiria la nòmina mensual dels vaguistes

Treball manté que no hi haurà descompte per als que han seguit "l'aturada de país" i sí als que han fet vaga general

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El Ministeri d'Hisenda descomptarà la jornada de vaga del sou dels empleats públics de la Generalitat que hagin participat en la vaga general o en l'"aturada de país" d'aquest dimarts en protesta per les accions violentes de les forces de seguretat de l'Estat durant la jornada del referèndum. Així ho han confirmat fonts del Departament que dirigeix Cristóbal Montoro després que des del Govern que presideix Carles Puigdemont s'hauria anunciat dilluns que la Generalitat no rebaixaria el salari d'aquest mes als empleats que participessin en la vaga. La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha respost que la Generalitat no descomptarà una part de la seva retribució als funcionaris que hagin secundat l'aturada de país sinó només als treballadors públics que hagin comunicat que exercirien el seu dret a la vaga general. 

Hisenda, a més, ha anunciat accions judicials contra els responsables públics que s'hagin compromès a no reduir els sous dels vaguistes. Els diversos departaments van traslladar aquest compromís als empleats públics al llarg de dilluns. La Conselleria d'Ensenyament, per exemple, va comunicar que se sumava a "l'aturada de país" i que al personal que s'absentés per sumar-s'hi "no se li computarà aquesta absència", sempre que hagin respectat els serveis mínims. 

Nombroses empreses a Catalunya han acordat amb els seus treballadors no descomptar la jornada de vaga; altres han pactat limitar l'aturada a un nombre molt limitat d'hores i no descomptar el sou als treballadors que la secundin. N'hi ha que sí que descomptaran la jornada del sou de l'octubre, com passa en qualsevol convocatòria ordinària de vaga laboral. La Generalitat va anunciar que no descomptaria el sou dels empleats públics per estimular la seva participació en la vaga. Ara Hisenda ha anunciat que sí que el descomptarà.  

Pagaments intervinguts

Notícies relacionades

El Ministeri d'Hisenda va assumir el control dels pagaments de la Generalitat -incloses les nòmines- el 16 de setembre amb l'objectiu d'evitar despeses relacionades amb la convocatòria del referèndum. El ministre Montoro va anunciar poc després que la intervenció dels pagaments es mantindrà de manera indefinida, durant tot el temps que sigui necessari per garantir que no s'incompleix la legalitat. 

Fonts d'aquest departament han confirmat que l'abonament de les nòmines de l'octubre dels empleats públics de la Generalitat es produirà després d'haver rebut informació de l'Administració catalana sobre la participació o no de cada funcionari en la convocatòria de vaga, per poder practicar així el descompte en la retribució habitual en les convocatòries de vaga. En aquest sentit, Hisenda atendrà els pagaments que hagin sigut fiscalitzats prèviament per la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal.