VIVENDA

Els espanyols destinen 7,6 anys de sou a comprar una casa

La vivenda s'encareix un 1,9% fins al juny, segons Societat de Taxació

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El preu de la vivenda a Espanya va acumular una pujada de l'1,9% en el primer semestre de l'any i va registrar un repunt del 3,5% en l'últim any, però amb un comporta heterogeni a tot Espanya, segons l'informe de Tendències del sector immobiliari, publicat per St Societat de Taxació. Els espanyols destinen 7,6 anys de sou íntegre a comprar una casa, segons la firma.

Els increments més alts es registren a Barcelona, amb un 7,9%, Balears amb un 5,8%, i Madrid, on puja un 5,4%, davant altres zones on s'han registrat descensos, amb més incidència a Terol (-2%) i a Àlaba (-1,3 %). L'informe explica que, atenent els valors mitjans per província, es reflecteix un contrast significatiu entre les pujades més altes i algunes províncies en què el preu de la vivenda segueix baixant.

El preu més elevat se situa a la província de Guipúscoa (2.338 euros per metre quadrat), seguida de Barcelona (2.280 euros), mentre que els més baixos es donen a Badajoz (841 euros) i Ciudad Real (851 euros). En cada uns d'aquests casos, els preus han pujat respecte del semestre anterior.

Per comunitats autònomes, en l'últim any s'han seguit registrant ascensos més importants a les demarcacions que lideren la pujada de preus. Al capdavant se situa Catalunya, amb un increment del 6,8%, seguida de Balears, amb un 5,8%, i Madrid, amb un 5,4%; mentre que la Rioja (-0,2%) és l'única regió que ha registrat un descens del preu. Els menors increments s'han donat a Astúries (+0,2%) i a al País Basc (+0,3%).

Per la seva part, Castella i Lleó ha passat d'un descens del 0,3% en el període anterior a un increment del 0,4%. No obstant, en els últims sis mesos, totes les comunitats autònomes han registrat un creixement positiu.

De nou, Catalunya, Balears i Madrid han registrat els increments més alts, respectivament, un 3,8%, un 3,1% i un 3%. Malgrat la tendència de preus a l'alça, Ceuta i Melilla destaquen per l'estabilitat en els preus de vivenda en els últims sis mesos.

"Les dades confirmen una tendència d'increment del preu de vivenda que encadena quatre semestres, continuant amb la via de recuperació iniciada el 2015", destaca ST Societat de Taxació.

Confiança

L'Índex de Confiança Immobiliària de Societat de Taxació manté la seva tendència a l'alça en el tercer trimestre del 2017, i registrat una lleugera pujada molt lleu de 0,2 punts, fins a col·locar-se en 56,8 punts sobre un màxim de 100.

L'índex va arribar al seu valor més baix de la sèrie històrica el desembre del 2012, i es va situar en els 30,6 punts. La desacceleració del ritme de creixement d'aquest índex assenyala una tendència a l'estabilització de la confiança i expectatives en el sector.

Per comunitats autònomes, Madrid (60,9) i Balears (60,6) presenten els índexs més elevats de confiança, per sobre dels 60 punts, seguides de Canàries amb 59,5 punts. Les pitjors previsions es donen a Castella-la Manxa (52), Castella i Lleó (52,8) i Navarra (53,1), que registren els valors més baixos.

Esforç

Així mateix, l'Índex d'Esforç Immobiliari de Societat de Taxació, que defineix el nombre d'anys de sou íntegre que un ciutadà mitjà necessita destinar per a la compra d'una vivenda de tipus mitjà, augmenta lleument respecte al trimestre anterior i se situa en 7,6 anys en el tercer trimestre del 2017.

La dada és lleugerament superior a la del mateix període del 2016, quan es va situar en 7,4 anys. Balears segueix registrant l'índex més alt, amb 15,2 anys de sou íntegre per accedir a la vivenda.

A més, se situa molt per sobre de les següents regions, Catalunya i Madrid, on l'esforç immobiliari requereix 8,4 i 8,1 anys de sou respectivament.

Endeutament

Amb una referència de 100 punts en els casos on la capacitat d'endeutament és suficient, la mitjana d'Espanya de l'Índex d'Accessibilitat elaborat per Societat de Taxació actualment se situa en els 104 punts, un punt menys que en l'últim període però dos punts més que en el mateix període de l'any passat.

Malgrat això, l'evolució per comunitats autònomes no pateix cap canvi. Madrid, Catalunya i Balears segueixen sent les comunitats autònomes, on la capacitat d'endeutament per accedir a la vivenda és insuficient i, per contra, la Rioja, Múrcia i Extremadura són les regions on aquest índex registra els valors més alts.

Notícies relacionades

Per últim, segons el nou indicador de rendibilitat de la vivenda de lloguer per províncies, les rendibilitats més altes de vivenda de lloguer s'han registrat a Càceres (8,24%), Palència (8,15%) i Conca (7,98%). A l'altre extrem d'aquesta escala se situen les províncies de Biscaia (4,97%), Guipúscoa (4,77%) i la Corunya (4,67%).

Mentre que Barcelona, Balears i Madrid registren els preus més alts de vivenda, no se situen, no obstant, entre les províncies més rendibles en el mercat del lloguer. Barcelona i Balears estan entre les deu províncies més rendibles, mentre que Madrid ocupa la tretzena posició, amb un 7,59%, 7,42% i 7,05%, respectivament.