ELS JOVES I EL MERCAT LABORAL

Un de cada cinc joves espanyols entre 20 i 24 anys és 'nini'

Espanya és el tercer país de la Unió Europea en què més creix aquest col·lectiu, segons Eurostat

Els joves amb habilitats formatives específiques tenen més possibilitats de trobar feina

3
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MAX JIMÉNEZ BOTÍAS // MADRID / BARCELONA

Els ‘ninis’ espanyols, els joves d'entre 20 i 24 anys que ni estudien ni treballen, s'han incrementat en els últims 10 anys i han passat de representar el 13,2% del 2006 al 22,2% a finals del 2015. En el conjunt de la Unió Europea (UE) aquest percentatge és del 17,3%. Amb una pujada de nou punts, Espanya és el sisè país de la UE amb una taxa més gran de joves sense cap ocupació educativa ni laboral i és el tercer en què aquesta taxa ha crescut amb més intensitat. El primer és Itàlia, on aquest col·lectiu arriba al 31,1%, segons les dades publicades per l'oficina estadística europea, Eurostat, amb motiu del Dia internacional de la Joventut que se celebra aquest divendres.  

Per davant d'Espanya només hi ha Grècia (26,1%), Croàcia (24,2%), Romania (24,1%) i Bulgària (24%). Xipre està empatat amb Espanya en el sisè lloc amb un altre 22,2%. També Itàlia i Grècia estan per davant d'Espanya pel que fa al creixement d'aquest col·lectiu en l'última dècada.

En el cas contrari hi ha Alemanya, el país on més ha descendit la taxa des del 2006 (5,9%), seguit de Bulgària (5,3%), Suècia (3,4%), República Txeca (2,9%) i Polònia (2,8%).

ESTABILITAT

Tot i aquestes variacions el col·lectiu de ‘ninis’ en el conjunt de la UE ha seguit estable en l'última dècada, segons Eurostat. Als Vint-i-vuit hi ha a prop de 90 milions de persones amb edats compreses entre els 15 i 29 anys, fet que suposa el 17% de la població. Les estadístiques europees apunten que gran part dels joves entre 15 i 19 anys es dediquen exclusivament a estudiar (78,5%), mentre que l'11,3% compagina els estudis amb una feina; el 3,7% només treballa; i el 6,3% no fa cap de les dues coses.

Els percentatges canvien entre els 20 i els 24 anys, en què el 33% només estudia, el 16,9% es dedica a les dues activitats, el 32,6% únicament treballa i el 17,3% ni estudia ni treballa.

Entre els 25 i els 29 anys, el 8,2% estudia, el 13,5% compagina estudis i treball, el 58,5% només treballa i el 19,7% es troba desocupat i tampoc cursa estudis.

BAIXA LA TAXA D'ATUR

La sortida de la crisi no ha millorat la situació dels espanyols entre 16 i 29 anys encara que s'ha reduït la taxa d'atur juvenil, que va arribar a superar el 50%, fins al 46,48%, segons la última enquesta de població activa (EPA).

Les mesures preses expressament per a aquest col·lectiu no han donat grans fruits, i només el 25% de joves s'ha inscrit en la iniciativa europea de Garantia Juvenil posada en marxa el 2013 pel Govern, segons el Consell de la Joventut. Aquest organisme denuncia que el 38,2% de persones entre 16 i 29 anys es troba en risc de pobresa i exclusió i només viu en condicions dignes gràcies al coixí familiar.

Més formació i ocupabilitat guarden una relació bastant evident. De fet, un altre informe d'Eurostat denominat ‘Ràtios d'ocupació dels graduats recents’ de joves d'entre 30 i 34 anys que han acabat la seva formació en els últims tres anys destaca una conclusió evident: quan més alt és el nivell de formació, tenen més possibilitats de ser contractats. L'informe destaca que els joves amb grau ISCED (classificació educativa segons estàndards internacions) que tenen un nivell entre el 5 i el 8 --des de grau superior de FP fins a màsters i doctorats-- són els que més fàcilment troben feina. Per contra el nivell més baix d'ocupació correspon als que tenen nivells 3 i 4, que corresponen a batxillerat i FP.

AVANTATGES DE LA FORMACIÓ

Notícies relacionades

L'informe també destaca que els graduats amb formació secundària vocacional, equivalent al grau formatiu superior, també registren un nivell d'ocupació elevat, més gran fins i tot que aquells que tenen un grau secundari general. En aquest sentit, l'informe reflecteix que aquells joves amb aprenentatge específic o programes formatius que aporten coneixement o habilitats requerits per a una ocupació concreta augmenten les possibilitats de trobar feina.

Segons les dades d'Eurostat, el 79% els joves amb un nivell educatiu terciari van aconseguir feina el 2015, mentre que la ràtio d'ocupació dels joves amb grau vocacional va ser només sis punts percentuals inferior. Per contra, els joves amb una formació generalista van registrar una ràtio d'ocupació 19 punts percentuals per sota. Amb tot es reconeix un cert desajust, ja que amb freqüència els joves amb més formació s'ocupen en feines per a les quals estan sobrequalificats.