Una ruta per Cracòvia i Polònia Menor: el viatge que t'enamorarà aquest estiu

En el vídeo coneixerem Cracòvia, l'antiga capital de Polònia, i la regió de Malopolska, també anomenada Polònia Menor 

4
Es llegeix en minuts
Albert Falcó

Estàs pensant a anar de viatge aquest estiu? Europa compta amb destins únics en els quals val la pena perdre's uns dies. I un d'ells és, sense cap dubte, Polònia. Les seves ciutats amaguen veritables joies arquitectòniques del seu passat, els seus paisatges naturals enamoren, i la seva cultura i gastronomia no deixen a ningú indiferent. 

En aquest sentit, la Regió de Malopolska, coneguda com a Polònia Menor, és mereixedora d'una visita. Allí es troba l'antiga capital del país, Cracòvia; la Mina de sal de Wieliczka, les aigües termals de Zakopane o la Ruta de l'Arquitectura de Fusta. 

Vols saber més? Continua llegint! 

Descobreix Cracòvia 

L'antiga capital de Polònia, Cracòvia, té un centre històric que és patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Té llocs tan emblemàtics com la jueria de Kazimierz, el turó de Wavel o la plaça del Mercat. Aquest espai constitueix la plaça medieval més gran de tota Europa

El Rynek Underground - Museu Subterrani - reuneix vídeos, objectes i exposicions interactives de l'edat mitjana. Finalment, a la plaça del Mercat de Cracòvia no cal perdre's el toc de trompeta -hejnal-que sona cada hora des de la torre més alta de l'església de Santa Maria

El centre històric de Cracòvia és patrimoni de la humanitat per la UNESCO

/ Shutterstock

La ciutat té altres espais singulars com la Sukiennice o la llotja dels Draps, un edifici renaixentista en el centre de la ciutat, o el Stary Kleparz, el mercat més antic de la ciutat, amb data del segle XIV, on es venen fruites, verdures i productes típics de la zona. 

550 anys del naixement de Nicolás Copèrnic

El Collegium Maius és l'edifici universitari més antic de Polònia, amb una història que va començar l'any 1400. Entre els seus estudiants més populars va destacar Nicolás Copèrnic. Aquest any 2023 es compleixen els 550 anys del naixement del pare de l'astronomia moderna

Cracòvia també és considerada Ciutat UNESCO de Literatura i, per aquest motiu, als seus carrers trobem diversos bancs dedicats a escriptors de tot el món. Un d'ells ret homenatge al poeta català Abel Murcia, director de l'Institut Cervantes de Cracòvia durant sis anys. 

Un passeig per la riba del Vístula 

La riba del Vístula és el lloc ideal per a passejar els dies que fa bon temps. A l'estiu els bulevards d'aquest riu constitueixen un lloc d'esbarjo i descans molt popular. 

En el districte de Podgorze, molt prop del Vístula, es troba el gueto de Cracòvia, el lloc on els jueus van ser confinats durant la Segona Guerra Mundial. Aquí també hi ha la Farmàcia de l'Àguila un dels llocs històrics d'aquesta ciutat polonesa. Durant l'esmentat conflicte bèl·lic, el seu propietari, Tadeusz Pankiewicz, no es va limitar a fer el seu treball com a farmacèutic. La botiga, que romania oberta les 24 hores del dia, es va convertir en un lloc on els jueus podien rebre aliments i medicaments, a més de refugiar-se i reunir-se.

El riu Vístula

/ Juan Coma

Cracòvia té una àmplia oferta hotelera pensada per a totes les necessitats. El Balthazar Design Hotel és perfecte per als qui prefereixen allotjaments exclusius. Per a gaudir de la gastronomia típica d'aquesta gran destinació turística és recomanable reservar taula en els restaurants on mengen els locals. Una bona opció és Pod Baranem que freqüentava molt sovint la Nobel de Literatura, Wislawa Szymborska. 

En la visita a Cracòvia vam utilitzar el Traductor instantani V4 de VA, un dispositiu que tradueix fins a 108 idiomes amb internet gratis en 200 països i que permet la comunicació amb el 90% de la població mundial. L'empresa d'origen polonès va ser fundada en 2008 per l'empresari i paramèdic Maciej Góralski. 

Coneix la regió de Malopolska 

També, és recomanable visitar diversos llocs als afores de Cracòvia. Una d'elles és el Castell de Przegorzaly, una construcció centenària amb unes magnífiques vistes al Vístula. Un altre lloc imprescindible és la Mina de Sal de Wieliczka, monument patrimoni de la humanitat inclòs en la primera llista de la UNESCO de l'any 1978. Compta amb més de 300 quilòmetres de galeries, llacs subterranis i sales decorades amb escultures i màquines. 

Mina de Sal de Wieliczka

/ Shutterstock

Partint cap a Zakopane, a la regió de Polònia Menor, és recomanable efectuar parada al monestir de Tyniec, amb data del segle XII, i en una bacówka on es produeixen formatges fumats amb llet d'ovella i vaca, o d'ovella. 

Un passeig per Zakopane 

Als peus dels Monts Tatra, trobem la petita localitat de Zakopane. Un poble de muntanya on gairebé totes les construccions tenen la mateixa arquitectura: edificis de fusta amb sostres inclinats. És l'anomenat estil Zakopane, obra de l'artista Stanislaw Witkiewicz. 

Una de les construccions més destacades és l'antiga residència d'estiu del compositor Karol Szymanowski, coneguda com a Vila Atma. O el cementiri Pęksowy Brzyzek, un mostrari d'art fúnebre polonès que té làpides de fusta, a més de moltes altres curiositats. Encara que, sens dubte, el lloc més conegut de Zakopane és el carrer Krupówki on és molt habitual veure als seus habitants passejar amb els seus vestits regionals. 

La curiosa arquitectura de Zakopane

/ Shutterstock

Aquesta població de Malopolska compta amb diversos establiments hotelers amb spa i balnearis, ja que és una zona coneguda per les seves aigües termals. Així mateix, a Zakopane tant es pot gaudir d'un menjar típic en una taverna tradicional com delectar-se d'una versió més moderna i elegant de la cuina popular. 

Per a finalitzar el viatge per Polònia Menor és recomanable fer la Ruta de l'Arquitectura de Fusta de Malopolska, inscrita en 2003 en la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. L'església de Debno forma part d'aquest itinerari.