Alimentació

Novembre, temps de sípia i de calamar

Novembre, temps de sípia i de calamar
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El novembre regira els mars amb els temporals, però també porta a les taules les millors sípies i els millors calamars de l’any. Amb aquests i també amb el pop en el seu punt àlgid, la previsió de quantitat i de preus dels cefalòpodes aquest mes a les peixateries és magnífica. «N’hi està havent excel·lents captures i això s’està notant sobretot en els preus», comenta Àngel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna. «Des de setembre i fins a finals de novembre, som en plena temporada d’aquestes tres espècies, que es troben en època de reproducció, i aquest any, malgrat que hi ha hagut dies de mala mar, els preus han baixat bastant».

És per això que Máñez recomana als consumidors que aprofitin el moment per comprar i congelar sípies i calamars en cru, «sobretot també abans de la previsible pujada que hi haurà abans de Nadal», remarca. «A l’hivern, a més, els cefalòpodes desenvolupen més greix, per suportar millor les aigües fredes, i això fa que siguin més tendres a l’hora de cuinar-los i menjar-los», afegeix.

Raps i salmons

Als mercats també hi arriben fabulosos raps, que aquest any es troben a preus bastant raonables gràcies a les bones captures que hi està havent. «És un altre producte que es deixa congelar bé i que, al preu que es troba en aquests moments, val realment la pena», assenyala el president dels peixaters de Mercabarna.

Notícies relacionades

«I també el salmó –destaca Máñez–, que aquests dies està costant la meitat del que costava fa sis mesos. En aquest cas, la majoria del salmó que es posa a la venda a Catalunya és procedent de piscifactories. En els últims temps, el consum d’aquest peix ha experimentat un auge sense comparació a Espanya, cosa que s’ha considerat un autèntic fenomen. La popularització dels restaurants de sushi i el fet que sigui un aliment gustós i senzill de cuinar han fet créixer el nombre de piscifactories arreu del món. Com a peix blau que és, el salmó és ric en omega-3, proteïnes, vitamines B3 i B12 i minerals com ara el potassi i el seleni. Està indicat per enfortir el sistema cardíac i preservar la tiroide.

Al mar, la tardor també és temps d’orades i de llobarros salvatges, tot i que aquests últims previsiblement milloraran en els pròxims mesos, a mesura que la temperatura de l’aigua del mar vagi baixant i permeti que la carn de l’animal sigui més ferma. Navallesgarotescranques cabres de mar llagostins de Sant Carles de la Ràpita constitueixen el marisc de temporada, ja que durant tot el mes de novembre es troben en el seu millor moment.