Carburants a l’alça

El preu de la gasolina es dispara a les portes de l’estiu

El preu de la gasolina es dispara a les portes de l’estiu
2
Es llegeix en minuts

El preu dels carburants toca nous màxims anuals a només 10 dies que arribi l’estiu. Segons el Butlletí Petroler de la Unió Europea, el preu ha pujat un 0,74% aquesta setmana, és un 23% més car que fa un any. Segons el document, el preu de la gasolina puja per segona setmana seguida fins als 1,358 euros, un 0,51% més que set dies abans. El dièsel, d’altra banda, puja per vuitena setmana seguida fins als 1,221 euros per litre, un 0,74% més.

Els carburants, tot i que de forma intermitent, s’han anat encarint durant tot l’any. El 2020, durant els pitjors moments de la pandèmia, van caure a mínims de la dècada passada per l’excés de producció i la caiguda de la demanda. Des d’aleshores, tot i que hi ha hagut descensos en el valor del litre de combustible, la tendència ha sigut alcista, fins que ja en Setmana Santa arribaven a nivells pre-Covid. Es pot destacar l’increment vist el novembre passat, amb la gasolina repuntant gairebé un 16% i el dièsel més d’un 17%.

Segons el Butlletí Petroler de la Unió Europea, des de l’1 de gener el preu mitjà del litre de gasolina s’ha encarit un 13,2%, mentre que el gasoil ha fet el mateix, un 12,5%. Respecte a la mateixa setmana del 2020, el litre de gasolina ara és un 23% més car, mentre que el dièsel ho és un 21%.

Aquest increment en els preus dels carburants en els últims mesos ha vingut de bracet de la recuperació en el preu del petroli en els últims mesos. La tendència, a més, sembla que continuarà a l’alça, ja que el barril de Brent, de referència a Europa, ja supera els 70 dòlars i les previsions el situen per sobre dels 80. El West Texas, de referència a Amèrica, voreja els 70 dòlars amb la previsió que superi la xifra en les pròximes hores.

El litre de gasolina envolta els 1,20 euros a les ‘low cost’

Segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica, el preu mitjà del litre de gasolina a les gasolineres d’Espanya arriba als 1,37 euros, mentre que el dièsel toca els 1,23 euros. Els que vulguin posar gasolina 98 hauran de pagar 1,53 euros per cada litre de carburant. Les dades del ministeri confirmen la tendència reflectida al Butlletí Petroler de la UE, amb pujades lentes però sostingudes durant les últimes setmanes.

Notícies relacionades

Comparativa de preus dels carburants entre desembre del 2019 i la pandèmia del coronavirus

Segons les seves dades, el litre de gasolina 95 costa, de mitjana, entre 1,33 euros i 1,40 euros a les petrolieres principals, mentre que el de gasoil oscil·la entre els 1,20 euros i els 1,27 euros en les grans firmes. No fa tant que a les gasolineres ‘low cost’ podia fer-se benzina a menys d’un euro per litre. Ara, el preu mitjà en aquestes cadenes varia entre els 1,19 i els 1,25 euros la gasolina i entre els 1,080 i 1,12 euros el dièsel.