Ciclisme

Així serà el Tour 2024 explicat pel seu descobridor

Thomas Vergouwen, a través de la web velowire.com, avança una ronda francesa que es presenta dimecres dia 25 i que tindrà l’etapa reina i acabarà a l’estació alpina d’Isola 2000.

El Tour 2024 no acabarà a París per primera vegada en la història.

Així serà el Tour 2024 explicat pel seu descobridor

ARCHIVO / THOMAS VERGOUWEN

5
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Thomas Vergouwen és un neerlandès de 44 anys que des de la seva joventut viu a França. Nascut a Breda i establert a la localitat de Malakoff, a 13 quilòmetres al sud-oest de París, va crear el 2007 velowire.com (en tres idiomes, francès, neerlandès i anglès) que s’ha distingit per ser la web de referència, amb centenars de milers de visites, a l’hora d’encertar any a any el recorregut del Tour abans de la seva presentació oficial al Palau de Congressos de París, dimecres vinent dia 25, a partir de les 11 hores (per Teledeporte i Eurosport).

El nivell d’encert, pràcticament el cent per cent, porta que operadors al marge de l’organització, aficionats, periodistes i fins i tot equips que preparen ja la col·locació dels seus convidats, comencin a reservar hotels a les zones d’arribades o sortides del Tour abans que el traçat es faci oficial i amb això es bloquegin totes les habitacions i apartaments a diversos quilòmetres al voltant. El Tour és una bogeria que mobilitza milions de persones en el total de les 21 etapes disposades.

L’esquelet de la carrera

En el terreny esportiu permet establir un esquelet de la prova i només es reserva com a sorpresa en la presentació oficial descobrir les interioritats de la carrera, ports intermedis i algunes trampes amagades, algunes de les quals també es permet endevinar Vergouwen en la seva pàgina web. «Estic pendent de les xarxes socials, de la premsa, ràdio i televisions locals, dels polítics de la zona i del que també m’apunten alguns aficionats que m’escriuen. Quan la font és prou solvent dono per encertada una arribada o sortida, tot i que aquest any m’he permès aventurar que la primera de les dues jornades de descans del Tour serà a la ciutat d’Orleans», explica Vergouwen a preguntes d’aquest diari.

El Tour va avançar ja fa mesos una dada importantíssima. Per primera vegada en la història, des del 1903, la carrera no acabarà a París. Ho farà a Niça perquè la proximitat dels Jocs Olímpics, que se celebraran el 2024 a la capital francesa, impedeix muntar el dispositiu de seguretat que necessita la carrera. Per aquesta raó, van avançar que la pròxima Grande Boucle acabarà amb una contrarellotge de 35,2 quilòmetres entre Mònaco i la capital de la Costa Blava després d’una curta etapa de 132 quilòmetres als Alps Marítims amb arribada al col de Couillole.

Recorregut Tour 2024 /

VELOWIRE.COM

L’organització també va comunicar les tres primeres etapes, a Itàlia, amb inici a Florència i arribades a les ciutats de Rimini, Bolonya i Torí, d’on sortirà també el pròxim Giro. Tres jornades entrellaçades amb esprints i mitja muntanya.

Així que Vergouwen ho va tenir una mica, només una mica més fàcil que altres anys. «Sabia –explica– que després de Torí, donada la proximitat de la frontera, el Tour ja entraria a França i només tenia la possibilitat de fer-ho en una etapa que necessàriament trepitjaria els Alps». Així és; a la quarta etapa la ronda francesa envoltarà la serralada alpina per acabar a la localitat de Valloire, al peu del Galibier.

Les cadenes hoteleres

«¿On aniran a partir d’ara?», es va preguntar Vergouwen. Llavors va ser el moment de començar a col·locar ciutats a la pàgina de reservar de la cadena hotelera Accor (Novotel, Mercure i Ibis, entre altres establiments), la principal de França, la que utilitza principalment el servei de reserves del Tour i la que ha servit des de fa dècades per descobrir els secrets de la carrera abans de la seva presentació a París. «Accor serveix per situar on dormen els equips, però això no vol dir que la ciutat afavorida sigui meta o sortida d’una etapa, sinó que el Tour acabarà a prop». A Accor es pot veure que un determinat dia de juliol els hotels són plens o que doblen la tarifa habitual del mes. És el senyal inequívoc del pas de la carrera per la zona afavorida.

I la zona afavorida, anem a això, del 2024 serà la següent: la primera setmana anirà dels Alps cap al sud de París passant per la Borgonya amb el principal atractiu d’una contrarellotge, suposadament per equips, que acabarà a la localitat de Nuits de Saint Georges, famosa pels vins dels seus cellers. Hi haurà pels voltants de Troyes una etapa que trepitjarà ‘chemins blancs’, com el denominen els francesos; és a dir amb trams durs de pedres i terra més apropiats d’afrontar amb una bici de gravel que de carretera.

Massís Central i Pirineu

Després de descansar a Orléans s’afrontarà la cita amb el Massís Central, amb arribada a Le Lioran, cita prèvia al viatge a Pau per celebrar un intens cap de setmana (13 i 14 de juliol, festa nacional francesa) al Pirineu amb arribades a Saint Lary (Pla d’Adet) i el Plateau de Beille (victòries d’Alberto Contador i Purito Rodríguez el 2007 i el 2015).

Notícies relacionades

A continuació, el Tour es desplaçarà cap a Narbona i Nîmes en ruta novament cap als Alps amb quatre etapes per decidir la prova. La primera tindrà com a escenari l’arribada inèdita a l’estació de Super Dévoluy, en termes esquiables 100 quilòmetres de pistes entre el 1.500 i els 2.500 metres d’altitud; després s’arribarà a Barcelonnette (final en baixada) abans de disfrutar amb la jornada reina del 2024. Vergouwen avança un final a Isola 2.000 passant prèviament pels ports de Vars i La Bonette, sostre del Tour 2024 amb la cimera a 2.802 metres. Per acabar arribarà el torn de Niça amb el comiat alpí al col de Couillole i la ‘crono’ final per veure si queda alguna cosa per decidir.

Vergouwen tornarà per segona vegada al Tour, ja que col·labora com a responsable de convidats amb el ‘modest’ equip del Jumbo (Jonas Vingegaard, Wout van Aert i Sepp Kuss, entre d’altres). Per a ell serà un mes de vacances convivint amb la ronda francesa. Professionalment és el director de màrqueting de la companyia telefònica Orange.

Temes:

França Alps Niça