El final de la ronda espanyola

Kuss guanya una Vuelta de desil·lusió espanyola

El poder del Jumbo va impedir pujar al podi a Ayuso, Landa va ressorgir massa tard i Mas va flaquejar en un Movistar apagat. La prova començarà l’any que ve a Lisboa.

Kuss guanya a Madrid la Vuelta del gregari

Kuss guanya una Vuelta de desil·lusió espanyola

LA VUELTA / CXCLING

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Vuelta 2023 va acabar aquest diumenge amb la coronació de Sepp Kuss escortat per Jonas Vingegaard (segon) i Primoz Roglic (tercer), imatge de l’extraordinària superioritat del conjunt Jumbo, però també amb la sensació que el ciclisme espanyol circula en un tren de via estreta quan les grans estrelles van en alta velocitat. Només el geni en la tercera setmana de Mikel Landa, determinant en el triomf del corredor nord-americà, i la tàctica aguerrida del Bahrain, el seu equip, van donar un toc de certa qualitat contra el conservadorisme d’altres conjunts, amb el Movistar al capdavant.

Juan Ayuso ha sigut el primer espanyol de la general, amb una quarta plaça, un lloc per darrere de l’aconseguit l’any passat, si bé és cert que el 2022 va pujar al podi de la Cibeles beneficiat per la caiguda de Roglic. Va intentar diversos atacs, però no va aconseguir obrir diferències i va tenir la mala sort que el seu principal suport, el portuguès Joâo Almeida, va córrer la segona part de la Vuelta malalt i amb antibiòtics. Tot i així, només té 21 anys, va guanyar la classificació dels joves, i és junt amb l’absent Carlos Rodríguez la gran carta de futur del ciclisme espanyol. No està descartat que els dos corredors coincideixin l’any que ve en el Tour.

En canvi, Landa es va creure massa tard que podia lluitar per la general després de començar la carrera amb certa desgana. Ell va estar en la decisiva escapada de Kuss a Terol, després de perdre temps a Andorra. Ara bé, es va tornar a despenjar i només va ressorgir en la tercera setmana, quan va connectar absolutament amb la general.

Determinant a l’Angliru

El seu equip va mirar de posar en perill el Jumbo. Possiblement una penúltima etapa amb una arribada en alt hauria jugat a favor de Landa, però només li hauria servit per intentar superar Ayuso. En part, Kuss deu la victòria a Landa per conduir-lo a la meta de l’Angliru.

Landa va acudir com a líder del Bahrain a la Vuelta; un equip que el 2024 serà liderat principalment per Pello Bilbao, absent de la ronda espanyola, quan Landa s’incorporarà al Soudal com a gregari de Remco Evenepoel a la muntanya. El ciclista alabès pretén convertir-se en ajudant de l’astre belga no només a base d’acompanyar-lo a la muntanya sinó per aconsellar-lo i asserenar-lo en els moments decisius del Tour 2024, carrera que disputaran junts. No és descartable que Landa, amb el ‘landisme’ a sobre, lideri el Soudal en la Vuelta 2024 si Evenepoel dedica la temporada vinent al Tour exclusivament.

L’actuació del conjunt Movistar, en canvi, és preocupant. Enric Mas, sisè de la general, va finalitzar les dues edicions anteriors de la prova en segona posició per darrere de Roglic i Evenepoel, tot i que aquest any només va trepitjar el podi a l’inici de la carrera, gràcies a la bona contrarellotge per equips del Movistar a Barcelona, l’únic dia brillant del conjunt de Telefónica en la ronda espanyola.

Lisboa 2024

Si bé és cert que el corredor mallorquí va arribar a la Vuelta minvat de competició i entrenaments per la caiguda en el Tour, el Movistar va deixar de ser l’equip que tradicionalment agafava el timó de la Vuelta en moltes etapes, i ciclistes com Iván García Cortina i Oier Lazkano van decebre amb mínimes possibilitats de lluitar pel triomf d’etapes.

Notícies relacionades

La Vuelta va acabar a Madrid entregada a Kuss i al Jumbo, amb victòria a l’esprint de Kaden Groves, després d’una escapada animada com sempre per Evenepoel. Va passar el dia en què es va conèixer que el 2024 es partirà de Lisboa per agafar el relleu de Barcelona i creuar els dits perquè llui la llum i la pluja no apagui els focus de la capital portuguesa el 17 d’agost del 2024.

La classificació final.