La ronda espanyola

Sepp Kuss, el gregari diamant que lidera la Vuelta

És fill d’un mite de l’esquí nòrdic, va ser estrella del ciclisme universitari dels Estats Units i des de l’any passat està casat amb Noemí Ferré, exciclista de Tiana, que el segueix en la ronda espanyola.

Un Jumbo amb tres líders.

Sepp Kuss, el gregari diamant que lidera la Vuelta

JUMBO VISMA

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Porta sis carreres de tres setmanes guanyades, tres Vueltas i un Giro amb Primoz Roglic, i dos Tours amb Jonas Vingegaard. Tots dos estan en deute amb ell perquè en les sis ocasions no hauria sigut res igual si no haguessin comptat amb l’assistència de Sepp Kuss a la muntanya. Fins que es va vestir amb el jersei vermell de líder de la ronda espanyola estava considerat com el millor gregari del món, el que qualsevol equip voldria tenir, el ciclista que ha corregut aquest any Giro i Tour (14è i 12è de la general, gens malament sacrificant-se pel cap). Al Jumbo, el seu equip, li és igual quin corredor seu venci a Madrid perquè el que volen és guanyar la Vuelta. El dubte és saber si a Vingegaard i, sobretot, a Roglic els importa. Perquè una cosa és donar-li uns dies de glòria al teu millor gregari i una altra, que et guanyi la prova.

El cert és que Kuss dimecres compleix 29 anys, seria un líder en qualsevol altre equip que no fos el Jumbo, on, això sí, li paguen com a figura. «S’ha convertit en la gran estrella del ciclisme als Estats Units», explica Andy Hood, editor a Europa de ‘Velo Outside’ i que igual com Kuss va néixer a Colorado. «Tots em donen suport, però al Jumbo no regalen res», adverteix l’escalador de Durango, així es diu la ciutat on va néixer, conscient que amb tres ascensions de categoria a la vista (dimecres, l’Angliru) la tercera setmana de la Vuelta pot ser un malson.

Porta els gens esportius a la sang perquè el seu pare, Dolph Kuss, fill d’emigrants noruecs, nascut fa 92 anys, va ser una estrella de l’esquí nòrdic que després es va convertir, entre 1963 i 1972, en el seleccionador olímpic dels fondistes nord-americans.

Des del 2018 al Jumbo

Sepp va ingressar a la Universitat de Boulder per formar part de l’equip de ciclisme, primer va començar amb la bicicleta de muntanya (Colorado és el gran bressol d’aquesta especialitat als Estats Units) per passar-se després a la carretera mentre acabava els estudis de Business (negocis) i es convertia en la referència del ciclisme universitari dels Estats Units; de la seva mateixa universitat en va sortir fa anys Andrew Hampsten, vencedor del Giro de 1988, el que va pujar el Gavia entre blocs de gel i neu sota una tempesta exagerada.

El Jumbo es va fixar en Kuss després d’un parell d’exhibicions a la Vuelta a Califòrnia del 2017 i a la temporada següent va anar creixent a l’equip neerlandès, on ja és una de les seves figures, malgrat ser el més gregari de tots, al costat de Vingegaard, Roglic i Wout van Aert.

Notícies relacionades

Va venir a Europa i va canviar la seva vida perquè va conèixer Noemí Ferré, de Tiana, antiga ciclista de l’equip Massi Tactic, que va ser campiona de Catalunya de contrarellotge. El matrimoni viu a Encamp, Andorra. A Sepp, si no hi ha competició, se’l pot veure diàriament per la ruta que va fins al cim d’Envalira, en companyia del seu inseparable Robert Gesink, que resideix al Tarter, el corredor que porta com uns bojos tots els adversaris de la Vuelta quan la carretera comença a ascendir. Així ningú es pot escapar de la ‘dictadura’ del Jumbo.

Parla perfectament castellà i està aprenent català. Amb el seu caràcter extravertit diu que ho fa per poder parlar amb els sogres. Noemí Ferré l’està seguint en aquesta Vuelta, per donar ànims darrere del podi al líder de la Vuelta i marit –es van casar l’any passat–, sempre en companyia de la Bimba, el seu inseparable gos, la ‘criatura’ de la parella.