L’inici de la ronda espanyola

La Vuelta obre les portes de Barcelona a l’esport mundial

La prova ciclista, que blindarà tot el cor de la capital catalana aquest dissabte, serà el primer gran esdeveniment esportiu abans de la Copa Amèrica i de les candidatures per acollir el Tour, el Mundial d’Atletisme, la Final Four de bàsquet i el Mundial del 2030 al Camp Nou.

Talls i afectacions de trànsit per l’estrena de la Vuelta.

La Vuelta obre les portes de Barcelona a l’esport mundial

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Avui és la Vuelta i més endavant serà el Tour. Barcelona es blinda dissabte perquè els millors ciclistes del món recorrin el cor de la ciutat, en un passeig ràpid, a més de 56 quilòmetres per hora, vistos i no vistos, millor situar-se en un revolt per veure’ls passar, en una imatge que haurà de quedar guardada davant els ulls de milers de barcelonins i turistes que seran testimonis de la primera entrega de la ciutat catalana com a capital mundial de l’esport.

Barcelona obre dissabte el teló de l’esport mundial amb una contrarellotge de 14,8 quilòmetres que serviran per estrenar la Vuelta 2023, carregada de figures i que més endavant ascendirà per muntanyes tan complicades com el Tourmalet, però que en l’àmbit ciutadà marcarà el punt de sortida del projecte esportiu més ambiciós mai vist a la capital catalana. La Vuelta només és el punt de partida com volent dir, fent un vell joc de paraules, que amb la volta espanyola va començar tot, per terra i per mar.

De les bicis al mar

Avui és el ciclisme, una cursa espanyola en alça, que vol acostar-se cada dia més al Tour, propietari de la carrera, i l’any que ve serà la Copa Amèrica, la reina del mar, d’aquest mar amb el qual bicicletes i velers s’agermanaran demà a la platja de la Barceloneta, en el punt de sortida de la prova ciclista, amb els organitzadors dels dos esdeveniments per passar-se el testimoni esportiu abans que els corredors es posin en marxa, es paralitzi la ciutat i es visqui un dissabte especial de festa popular i gratuïta, perquè no hi ha cap altre esport a banda del ciclisme en què estrelles mundials com Jonas Vingegaard, guanyador de les dues últimes edicions del Tour, passi per davant de casa, sense haver de moure’s i, sobretot, sense haver de desemborsar ni un euro o desplaçar-se a un estadi, pavelló o circuit per veure’l en acció.

«Hem dissenyat un recorregut molt urbà, així que esperem que hi hagi una gran resposta de públic. Crec que hem sigut capaços d’aprofitar una ciutat, amb uns tresors urbanístics conegudíssims, però que mai cansen, i amb un escenari de sortida del qual estem orgullosos amb el mar com a protagonista. Hem creat un gran recorregut pel cor de Barcelona», explica Javier Guillén, director de la Vuelta, que fa més d’un any, en col·laboració amb l’ajuntament, que dissenya la primera etapa de la cursa. Diumenge, els corredors sortiran de Mataró i arribaran a les portes de l’Estadi Olímpic. Després es dirigiran cap a Andorra. Dimarts la prova s’acomiada de Catalunya amb la quarta etapa, que finalitzarà a Tarragona.

La rampa de sortida

Però ja des d’aquest dijous es pot veure a la platja del Somorrostro la plataforma marítima, transparent, instal·lada sobre sis patins de vela flotant sobre les aigües del Mediterrani. S’ha escollit la part de la platja més recollida, per qüestions d’onatge, a la zona que es coneix com la platja Prohibida perquè des d’allà surtin els corredors, cap a la sorra on una alfombra permetrà a les bicicletes rodar sense més contratemps.

Si el 2023 és l’any de la sortida de la Vuelta. Si avui dijous a la Barceloneta, a partir de les 20 hores, es viurà la festa de la presentació d’equips, amenitzat pels germans David i José Manuel Muñoz, Estopa en pura essència, creadors de la sintonia de la prova, si el 2024 està reservat per a la Copa Amèrica, Barcelona aspira a partir d’ara a altres esdeveniments de primer ordre mundial, tots, excepte un, previstos durant la legislatura actual i pels quals la capital catalana ja ha iniciat els contactes pertinents a fi de ser designada seu oficial.

Els contactes

Al gener, després de la presentació oficial de la Vuelta, que va tenir lloc al Palau de la Música, el que llavors era primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, avui màxima autoritat municipal barcelonina, es va reunir amb Christian Prudhomme, director general del Tour, per oficialitzar l’interès de la ciutat per acollir la gran sortida de la volta francesa. La decisió s’ha de prendre en els mesos vinents. La primera data disponible és per al 2025, ja que la cursa comença l’any que ve a Florència.

Però no són només les bicis i la vela. Barcelona vol més i per això aspira a organitzar el Mundial d’Atletisme, que aquesta setmana s’està celebrant a Budapest, i a aconseguir també la seu de la Final Four de bàsquet.

Notícies relacionades

Un altre ambiciós projecte, tot i que ja seria per al curs polític vinent, és que el naixent Camp Nou, ara en obres, es converteixi en una de les seus del Mundial de Futbol que Espanya i Portugal volen portar a terme el 2030. La final seria l’objectiu més ambiciós.

D’altra banda, Òmnium Cultural ha cridat l’independentisme a portar estelades aquest dissabte durant la primera etapa de la Vuelta a Barcelona. «No tenim cap preocupació. Nosaltres no ens pronunciem en aquests temes. Qualsevol manifestació pacífica ha de ser acceptada», va afirmar Javier Guillén a preguntes d’aquest diari.