El final de la ronda francesa femenina

Vollering guanya el Tour convertida en la nova estrella del ciclisme femení

Als 26 anys porta una temporada de somni després de guanyar les clàssiques de primavera i ser segona a la Vuelta davant la seva compatriota Van Vleuten, amb qui es va enemistar en la ronda espanyola.

Èpica femenina en el Tourmalet

El Tourmalet... està de Vuelta.

Vollering guanya el Tour convertida en la nova estrella del ciclisme femení

LE TOUR

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Demi Vollering es llançava a terra extenuada i, fins i tot sabent-ho, ho volia confirmar, preguntant als auxiliars, si havia guanyat el Tour. A pocs metres de distància, al costat de la plaça de Verdun de Pau, on sempre surt o arriba la ronda francesa, indistintament del sexe dels participants, Lotte Kopecky, la seva companya d’equip, jersei verd i líder de la carrera fins al Tourmalet, acariciava el seu gos, que havia viatjat des de Bèlgica amb els seus pares. Les dues corredores s’abraçaven. Amb els nervis li queia la bici a terra a Vollering. Havien aconseguit ser les dues primeres del Tour Femmes, finalitzat després d’una setmana de combat esportiu. Per si no fos prou, la seva companya suïssa al SD Worx, Marlen Reusser, havia guanyat la contrarellotge final. Felicitat total al millor equip ciclista femení del món.

En l’altre extrem de la plaça, Annemiek van Vleuten, 40 anys de glòria ciclista, no havia tingut el dia, cansada de la batalla al Tourmalet. Tot l’equip del Movistar l’havia seguit per la tele des de l’exterior de l’autocar. Però la força i les vibracions no havien sigut suficients per impulsar-la al podi, que va perdre davant Kopecky i també amb la polonesa Katarzyna Nieviadoma. Van Vleuten s’acomiada del ciclisme a finals d’any, potser per establir-se a Cantàbria on passa bona part de l’any.

Màxima felicitat

Vollering, ja al podi, exposava la seva màxima felicitat. «Per guanyar el Tour no n’hi ha prou amb treballar molt, hi cal creure. Són tantes les emocions». No era per a menys, ja que el 2023, amb 26 anys, s’ha convertit en la nova estrella del ciclisme femení, la corredora total, la que va guanyar a la primavera la Strade Bianche, el Tour de Flandes, l’Amstel Gold Race, la Flecha Valona i la Lieja-Bastogne-Lieja, segona a la Vuelta i ara primera al Tour Femmes.

Élisabeth Borne, primera ministra francesa, feliç per recolzar l’esport femení i vestida amb una jaqueta groga, li entregava a Vollering el gerro que reben des de fa lustres els vencedors del Tour, el que té Pedro Delgado a Segòvia o els cinc de la col·lecció de Miguel Induráin a Pamplona. I Vollering agraïa en anglès el suport dels francesos, els que respecten fins a límits estratosfèrics la cultura del Tour, al marge que siguin homes o dones els que es moguin sobre una bici.

No podia participar de la festa Van Vleuten, respectada al màxim pel conjunt espanyol Movistar, que al desembre es quedarà sense la seva referència, sense fitxatge estrella a la vista «perquè no hi ha ningú que pugui reemplaçar-la» i perquè Vollering està amarrada pel SD, miraran de destacar com a bloc, el que els ha portat a guanyar dues etapes en aquest Tour, amb l’alemanya Liane Lippert i amb la danesa Emma Jorgenssen, tot i que sense espanyoles a la vista, Mavi García, que no va participar malalta en l’última etapa, i Ane Santesteban, al final vuitena de la general, corren en estructures estrangeres.

Van Vleuten, vencedora del Tour 2022, ha recompensat el Movistar aquesta temporada amb les victòries a la Vuelta i el Giro. I a la Vuelta va començar l’enemistat entre Van Vlueten i Vollering, potser producte d’un malentès. Vollering s’havia parat a orinar. Les dones ciclistes ho tenen més complicat que els homes i perden més temps. Justo en aquell instant, a Cantàbria, quan Vollering estava a la cuneta, Van Vleuten va atacar per començar a guanyar la Vuelta. Vollering es va sentir traïda, però Van Vleuten va explicar que havia escollit el ‘lavabo’ en mal lloc perquè allà ella tenia preparat l’atac; en un repetjó, el lloc que li havia escollit Óscar, el seu nòvio càntabre. Tot va quedar en l’oblit sobre el podi del Tour.

Notícies relacionades

Les classificacions finals.