La ronda francesa femenina

El ciclisme femení bat un altre rècord al Tour

Les dones ciclistes superen una etapa de 177 quilòmetres on les dues màximes favorites Annemiek van Vleuten i Demi Vollering viuen una lluita a imatge i semblança de Jonas Vingegaard i Tadej Pogacar.

Hi va haver una època en què ser dona i ciclista no era ben vist.

Eddy Merckx es transforma en dona.

El ciclisme femení bat un altre rècord al Tour

LE TOUR

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

El ciclisme femení va tornar aquest dimecres a batre un altre rècord per demostrar que, encara que quedi camí per recórrer, les dones van avançant a un ritme accelerat sobre una bicicleta. I per descomptat, havia de ser en el marc del Tour on les corredores superessin l’etapa més llarga mai dissenyada en una cursa per etapes i arribar als 177 quilòmetres en una jornada vibrant i lluitada, entre petits ascensos, i amb patacades, per donar emoció a l’última fase de la carrera.

Les clàssiques de primavera solen tenir més dificultat, però rares vegades, en l’apartat femení, superen els 150 quilòmetres. Aquest any, a part de l’etapa celebrada en el Tour Femmes, només el Mundial s’atreveix amb un quilometratge de 154 quilòmetres, tot i que lluny del viscut en la ronda francesa, que va tornar a superar-se a si mateixa, quan ja el 2022 les participants havien assolit els 175 quilòmetres en la primera incursió pels Vosges.

Duel entre les favorites

I, en cap moment, es va veure una etapa avorrida, sinó que, entre l'escapada sempre habitual en qualsevol ronda per etapes, al marge del sexe, i la lluita entre les favorites van saltar espurnes a mesura que s’anaven acostant a meta. Perquè, a imatge i semblança del que va passar fa pocs dies a les mateixes carreteres, però en l’apartat masculí, entre les dones hi ha dues corredores que es distancien de la resta perquè el Tour Femmes es converteixi en un duel entre dues figures tal com va passar en la lluita aferrissada entre Jonas Vingegaard i Tadej Pogacar.

Aquí, al Tour Femmes, sembla que totes les corredores que vulguin destacar-se de la resta siguin neerlandeses. Perquè dels Països Baixos va ser la guanyadora de l’etapa marató, Yara Kastelijn, la més llesta i forta de l'escapada, i perquè de la mateixa nacionalitat són les dues ciclistes que semblen ser les úniques favorites per guanyar la prova diumenge vinent a Pau: Annemiek van Vleuten i Demi Vollering; la primera d’elles, líder del Movistar, ha arribat al Tour després d’imposar-se en la Vuelta i en el Giro, mentre que Vollering va renunciar a la ronda italiana per concentrar-se als Alps i preparar-se a consciència en el seu repte per aconseguir aquest any el mallot groc, després d’acabar el 2022 en segona posició, superada per la seva compatriota, que no vol dir amiga, Van Vleuten.

El Tourmalet s’acosta

Es van atacar, es van vigilar, es van quedar soles quan van pedalar amb més força, van mirar enrere, es van deixar atrapar pel grup i a la costa final que conduïa a la meta de Rodez (quan el Tour arriba a Rodez, és igual que siguin homes o dones, sempre acaba en un repetjó de categoria) Vollering va arrencar per travessar la meta en segona posició –i fent l’efecte que creia que fins i tot guanyaria l’etapa– per esgarrapar 8 segons daurats, inclosos els 6 de bonificació, a Van Vleuten.

Notícies relacionades

Dissabte es puja al Tourmalet i mentrestant Ane Santesteban i Mavi García ocupen l’11 i 12 plaça de la general, a 1.52 i 1.57 minuts de la belga Lotte Kopecky, vestida de groc.

Totes les classificacions.