La ronda francesa

Tour 2023: en el nom de Mas, Landa i Carlos Rodríguez

El ciclista mallorquí anuncia que aspira al podi en una ronda francesa amb 14 espanyols i en la qual Pello Bilbao és la principal carta per lluitar per victòries d’etapa.

El País Basc al·lucina amb el Tour

Tour 2023: en el nom de Mas, Landa i Carlos Rodríguez

MOVISTAR TEAM / GETTYSPORT

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Enric Mas ha iniciat amb certa calma la pujada als Cortals d’Encamp. Com la resta de ciclistes –i és que n’hi ha tants a Andorra–, aprofitava un dels pocs dies en què no ha plogut al país pirinenc. Allà, afortunadament, no pateixen per falta d’aigua. Més a baix, a la carretera que condueix des de la capital fins al cim d’Envalira, Carlos Rodríguez ascendia amb empenta cap a la cimera junt amb diversos companys de l’Ineos. I, una mica més lluny, Juan Ayuso, que no està en el Tour perquè val massa per afrontar-lo com a gregari de Tadej Pogacar, ja apuntava a una Vuleta encara molt llunyana.

Els ciclistes professionals pugen per Envalira més ràpids que els que van amb bicis elèctriques i, per descomptat, que els que encara aposten pel motor a les cames. N’hi ha de totes les nacionalitats, i aquestes últimes setmanes, amb el reforç dels que se n’havien anat a Andorra per preparar el Tour amb els col·legues residents.

Fa un any, abans d’emprendre el vaitge a Copenhaguen, d’on va partir el Tour 2022, Mas era gairebé una ànima en pena. Li havia passat el pitjor que li pot passar a un corredor professional. Tenia pànic als descensos i era un temor que el podia avocar a la retirada, perquè baixant, si ets ciclista i molt més cap de fila, has de tenir moltes vegades les manetes del fre com l’últim botó de seguretat.

L’anècdota d’Induráin

A Miguel Induráin se li va preguntar no fa gaire. «¿Què hauries donat per baixar el Tourmalet el 1993 amb frens de disc?». Allà va ser on va salvar la victòria del Tour davant Tony Rominger escapat llançant-se com un boig per la carretera després de coronar retardat. «Com que no vaig tocar el fre, de poc m’haurien servit», va contestar el campió navarrès.

A Dinamarca, Mas era un home trist, insegur i que no provocava res positiu. Va ser un Tour que va acabar abandonant i, fins i tot, agafar la covid, amb mínims símptomes, va ser un alleujament per a ell. I avui, 12 mesos més tard, es presenta com el ciclista espanyol més ben preparat per lluitar per un lloc d’honor i, fins i tot, per un podi que d’entrada veu al seu abast. «Guanyar-los [diu amb referència a Pogacar i Vingegaard] no és fàcil, però tampoc impossible. I en això estarem al costat de Mikel [Landa] i Carlos [Rodríguez]. En un Tour sempre poden passar coses i ¿per què ells no poden tenir un dia dolent?».

Pogacar i Vingegaard fa temps que no tenen un dia dolent, almenys aquesta temporada, però al Tour han acudit 14 corredors espanyols i tres d’ells, un mallorquí, un basc i andalús, opten a les places d’honor de la general. Landa és imprevisible i Rodríguez debuta sent una joia en brut, de manera que la mínima acció serà aclamada com una gesta.

La il·lusió

Notícies relacionades

¿En quina posició quedaran? Quan queden 21 etapes, quan hi ha poquíssima contrarellotge i molta muntanya, gairebé resulta un pecat apartar la il·lusió. I perquè, a més, entre els 14 escollits hi ha els que opten a victòries d’etapa, sobre tot Pello Bilbao, però també Ion Izagirre, David de la Cruz i Marc Soler si algun dia el seu cap Pogacar li dona curs.

 «Em sento millor que en la Vuelta i amb sensacions positives dins de mi. Com que sortim de Bilbao, per unes carreteres que coneixem, serà un Tour diferent i crec que els espanyols tindrem avantatge». Que l’optimisme d’Enric Mas contagiï tots.