La ronda francesa

El País Basc ja al·lucina amb el Tour

Barcelona aspira a organitzar la sortida del Tour a partir del 2025.

Alta de Bernal i baixa de Froome.

El País Basc ja al·lucina amb el Tour

AYUNTAMIENTO BILBAO

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Lucía té 8 anys i diumenge passat se’n va anar a banyar amb els seus pares i germans a La Concha de Sant Sebastià. Feia mal temps, molt més fresc que a la ciutat on viu. La nena va quedar admirada per la decoració groga, pels cartells que penjaven de tot arreu i per la paraula màgica que llegia en qualsevol lloc i que la va obligar a preguntar «¿què és el Tour?».

Doncs és la carrera que diumenge vinent paralitzarà Sant Sebastià després d’haver-ho fet durant tres dies a Bilbao, d’on parteix la prova dissabte, amb la màgia de ser el principal espectacle ciclista del món que va a l’infinit i molt més enllà que el duel esportiu entre dos genis de la bici: Jonas Vingegaard, últim guanyador, i Tadej Pogacar, un fenomen eslovè que somia amb una tercera victòria a París.

A Bilbao, primera parada del Tour, només s’hi veuen cartells grocs, botigues decorades en el mateix color i, de tant en tant, alguna bandera de l’Athletic en un balcó. Però ara el futbol està de vacances afortunadament i la ronda francesa –la segona vegada que surt del País Basc després d’haver-ho fet de Sant Sebastià el 1992 amb una inoblidable victòria de Miguel Induráin en el pròleg cronometrat–, és el monotema de conversa dels biscaïns, com ho serà dels alabesos (Vitòria acull la sortida de la segona etapa) i finalment d’aquests donostiarres que ja han vist decorada la seva ciutat per enlluernar milers de nens com la Lucía.

Doble torn per sopar

No tots n’estan contents. Protesten els taxistes, un fet que no és nou, perquè no veuen clar com podran circular dissabte amb tota la ciutat tancada al trànsit. S’alegra l’hostaleria ja que l’Ajuntament de Bilbao, de dijous a dissabte, els permetrà dues hores suplementària d’atenció als clients, doble torns de taules amb el premi que cap visitant es quedarà sense sopar.

I a tot això els hotelers han fet el seu agost en els dies finals de juny. ¡Quina barbaritat! Des de fa mesos ha sigut pràcticament impossible trobar una habitació d’hotel per sota dels 200 euros; aquests últims dies els de quatre estrelles arribaven a superar els 300 per nit. Només una tarifa error ha permès dormir a Bilbao a un preu, elevat, això sí, però més o menys assequible. Fins i tot hi ha hagut equips que se n’han anat a a dormir a Vitòria, tot i que segurament ho han fet més per mobilitat i millors carreteres per entrenar que per qüestions econòmiques.

El rellotge de San Mamés

Notícies relacionades

A les portes de l’estadi de San Mamés, d’on parteix dissabte el Tour, fa mesos que està instal·lat un rellotge que ha comptat els dies i hores que faltaven per a l’inici de la carrera. Els bilbains encara recorden la testarrada que es va donar el seu alcalde quan va sortir en bici per promocionar la prova francesa. L’exterior del museu de Guggenheim, una de les joies de Bilbao, servirà aquest dijous per a la presentació d’equips; música prèvia, salutació dels mites del pedal basc, i després desfilada dels 176 ciclistes participants i repartits en 22 equips. Es calcula la presència de 30.000 persones amb bona part de la ciutat ja paralitzada i tallada al trànsit.

Els diaris biscaïns, com ‘El Correo’ i ‘Deia’, surten ja amb la portada en groc. Tothom té una cosa per comentar als periodistes, però ningú s’atreveix a fer un càlcul de les persones que entre dissabte i dilluns (la tercera etapa parteix d’Amorebieta i finalitza a Baiona, ciutat basca, tot i que francesa) s’aglutinaran a la carretera. Hi ha murals dedicats a corredors, com el que es va pintar a Gernika el cap de setmana passat en honor de Pello Bilbao, l’estrella local. En altres ciutats com Derio, a la comarca del Gran Bilbao, hi han instal·lat una gran pantalla gegant i les autoritats d’Euskadi repartiran 60.000 ikurriñes per animar els ciclistes. Així que no és estrany que faci dies que infants com la Lucía al·lucinen amb el Tour.