Ciclisme

Roglic guanya un Giro dissenyat amb una bena

  • Un Roglic gegant sentencia davant Thomas.

  • L’etapa reina no resol res.

Roglic guanya un Giro dissenyat amb una bena

GIRO DE ITALIA

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Primoz Roglic ha guanyat aquest diumenge un Giro dissenyat amb una bena als ulls i del qual només es recordarà una contrarellotge final que ha entrat al llibre d’or del ciclisme gràcies a la superba actuació del corredor eslovè de 33 anys. El triomf a la volta italiana se suma a les tres victòries aconseguides a la Vuelta en un 2023 en què s’ha imposat en totes les proves per etapes en què ha participat. Abans d’aixecar a Roma el trofeu més bonic entre les tres carreres de tres setmanes s’havia adjudicat la Tirrè-Adriàtic i la Volta a Catalunya.

La seva gesta a la ‘crono’ final no ha de fer oblidar un Giro disputat entre massa etapes en què no passava res, sense ofensives per a la general, amb excessius esprints, fugues per donar i per vendre, amb ciclistes espanyols en l’absolut anonimat i corregut amb una aposta que l’organització de la prova repeteix any rere any, tot i que es vagi convertint en un desastre.

Ser la més dura de les tres rondes per etapes no suposa que sigui la més competitiva. Ajuntar tota la duresa en les quatre últimes etapes provoca que els corredors estalviïn més forces del previst. Situar la cronoescalada més dura mai disputada en una gran volta per al penúltim dia ha fet que els dos favorits escollits per la carrera (Roglic i Geraint Thomas) renunciessin a atacs previs i es juguessin la victòria a un dia d’acabar la prova.

Aquesta fórmula es va repetint any rere any. El 2022 va ser semblant. El Giro es va resoldre en els tres quilòmetres finals de la penúltima etapa, a la Marmolada. Si bé és cert que van tenir molt mala sort amb el temps (fred i pluja) que va marcar la segona setmana, el desencert ha provocat una volta italiana fada en què els favorits, incloent Remco Evenepoel fins a la seva retirada per covid, van decidir renunciar a les muntanyes i jugar-se la general sota el so del cronòmetre.

I això no pot repetir-se més perquè, sempre exceptuant l’exhibició de Roglic a la ‘crono’ final, qualsevol clàssica o volta setmanal del 2023 ha sigut molt més intensa, vibrant, emocionant i, fins i tot, competitiva que aquest Giro liquidat aquest diumenge amb un triomf a l’esprint al Fòrum Romà de Mark Cavendish, l’any de la seva retirada.

Notícies relacionades

Les classificacions finals.

 

Espanyols sense brillantor

Set espanyols van començar el Giro i sis l’han acabat per l’abandonament de Óscar Rodríguez per caiguda. El paper ha sigut secundari i sense opcions a lluitar per un triomf d’etapa en les fugues que es van formar. Des que Pello Bilbao va guanyar dues etapes el 2019 la sequera espanyola ha sigut constant malgrat que l’any passat Mikel Landa va finalitzar la prova en tercera posició.

El més ben classificat ha sigut Luis León Sánchez (24è), a 48 minuts de Roglic i l’únic que ho va aconseguir a menys d’una hora de la ‘maglia rosa’. Jonathan Lastra (35è) ho va fer a gairebé hora i mitja; Carlos Verona (47è), a dues hores, José Joaquín Rojas (80è), a tres; Diego Pablo Sevilla (96è), a quatre, i Albert Torres (123è), a cinc.