El Tourmalet

El Tourmalet: guanyar dues grans voltes a l’any ja resulta impossible

• Des que Chris Froome es va imposar el 2017 en el Tour i la Vuelta ningú més ho ha aconseguit i ja sembla un repte irrealitzable quan hi ha estrelles que es dediquen en exclusiva a preparar una única ronda de tres setmanes per temporada.

• Aquest any, tret que Jai Hindley conservi la desena plaça de la ronda espanyola que ara ocupa gràcies a una fuga, cap ciclista repetirà en el ‘top ten’ de la volta italiana, francesa i espanyola.

LA VUELTA

3
Sergi López-Egea

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

Si es repassen les classificacions generals d’aquesta temporada del Giro, el Tour i ara la Vuelta, que aquest dilluns descansa, i quan falta una setmana per acabar, s’observa que cap ciclista repeteix als llocs d’honor, una cosa absolutament inhabitual, ja que sempre algun dels protagonistes de les tres grans rondes per etapes destacava almenys en dues de les tres carreres. En aquests moments, Jai Hindley, el vencedor de la volta italiana, ocupa gràcies a una escapada el desè lloc de la Vuelta, la resta són corredors diferents dels que van acabar en el ‘top ten’ del Tour i del Giro, com va passar abans a Itàlia i França.

Des de fa anys ningú ha aconseguit el doblet Giro-Tour i només Chris Froome, que ara corre per divertir-se, situat en la prova espanyola a més de tres hores de Remco Evenepoel, va aconseguir la victòria en el Tour i en la Vuelta el 2017.

Marco Pantani, 1998

No obstant, el que està passant aquest any és més inhabitual i demostra que actualment resulta gairebé impossible aspirar a guanyar en un mateix any dues carreres de tres setmanes. Marco Pantani, amb tota la llegenda, en positiu i negatiu que el va envoltar, va ser l’últim corredor que va aconseguir guanyar el 1998 a Itàlia i França, en un any marcat precisament pels escàndols en una volta francesa que ha passat a la història com el Tour del dopatge.

Aquesta temporada el Giro ha resultat ser la cursa més avorrida de totes tres, sense gairebé atacs i amb un trio de corredors (Hindley, Richard Carapaz i Mikel Landa) tan igualats i marcant-se constantment fins al punt que la victòria es va resoldre en un atac a tres quilòmetres del cim de la Marmolada en la penúltima etapa de la prova. A més, fa anys que la ronda italiana és la carrera de totes tres amb pitjor participació, ja que cap dels aspirants al Tour se la vol jugar a Itàlia si amb això perilla la lluita pel jersei groc.

Tadej Pogacar va anunciar a so de bombo i platerets l’hivern passat que aquest any afrontaria el repte de disputar Tour i Vuelta, precisament amb la intenció d’aconseguir el doblet. Dos dies després de pujar al segon esglaó del podi dels Camps Elisis de París va comunicar la seva renúncia a córrer a Espanya ja que se sentia esgotat.

Noves tendències

Passa que amb les noves tendències del ciclisme hi ha corredors que se centren exclusivament a preparar una única carrera gran a l’any, tot i que participin amb èxit i entrenaments en proves d’un dia o d’una setmana. El seu pla de preparació és absolutament inassumible pels corredors que han de repartir forces a l’hora de córrer dues curses de tres setmanes i generalment arriben esgotats a la segona prova. Es va veure l’any passat amb Egan Bernal, que no es va recuperar en la Vuelta de l’esforç que li va provocar guanyar el Giro, tot i que passessin dos mesos entre les dues carreres. I s’ha repetit aquest any, a part de Hindley, amb Richard Carapaz, segon a Itàlia, que només ha pogut dedicar-se a guanyar dues etapes, que ja és molt, en la Vuelta, i de Mikel Landa, desaparegut en el combat per la ronda espanyola.

Jonas Vingegaard ni es va plantejar acudir a la Vuelta, i el seu company Primoz Roglic, que no renuncia a la victòria, està corrent a Espanya perquè, igual com en les seves tres victòries anteriors, ha fallat en el seu intent per guanyar el Giro (2019) o el Tour (2020 i els abandonaments del 2021 i el 2022). Enric Mas ha arribat després d’una volta francesa per oblidar i les dues noves joies del ciclisme espanyol (Juan Ayuso i Carlos Rodríguez) han debutat en una cursa de tres setmanes. Les tendències canvien i és difícil derrotar un corredor com Evenepoel, centrat en la Vuelta, i que ha arribat a dormir en la seva preparació en cambres hipòxiques per simular l’altitud. I així no hi ha res a fer.