La bogeria del descens

Vuelta 2022: amb els punts i la calculadora a la mà

  • La ronda espanyola tindrà una altra lluita: evitar caure en la segona divisió.

  • Dos equips es condemnaran. El Movistar està en perill. I a segona, el Tour i la Vuelta no estan assegurats el 2023.

Vuelta 2022: amb els punts i la calculadora a la mà

MOVISTAR TEAM

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Fins ara molt pocs se n’havien adonat que les victòries en ciclisme donen punts als equips. De sobte, s’ha desfermat la bogeria i molts equips han decidit prescindir d’algun corredor en la Vuelta (i el mateix va passar en el Tour) per portar-lo a proves menys importants, que puntuïn i evitar d’aquesta manera el nou invent de la Unió Ciclista Internacional (UCI). Aquest any hi ha descens a segona divisió per als dos pitjors equips de la categoria principal, la UCIWorld Tour, el que implica, com a principal mal, que el 2023 no els convidin a les principals carreres, com ara el Tour, la Vuelta i el Giro.

Els equips que van apostar per centrar tota la temporada en les tres grans, cas del Movistar, ara estan pagant les conseqüències, a l’hora que resen perquè Álex Aranburu, a qui no han portat a la Vuelta, ompli el sac de l’equip en el Tour del Llemosí, guanyi la prova francesa i aporti 125 punts al conjunt espanyol, que està asfixiat. Són els que tanquen el descens, on ara estan condemnats el Lotto (que ha vingut a la ronda espanyola amb un equip de riure) i l’Israel, l’únic que sembla totalment condemnat a segona. Per eludir el descens lluiten conjunts com el Cofidis, l’EF, el Movistar i el Lotto. La pèrdua de la categoria implica menys projecció mediàtica per a les seves marques i estar tot l’any pendent no només que et convidin a les tres grans, sinó a carreres com la París-Niça, la Volta, la París-Roubaix o el Tour de Flandes.

La queixa de Valverde

«La lluita pels punts et descentra totalment en l’àmbit esportiu», es va queixar aquest dijous Alejandro Valverde, que mai ha corregut pensant que el seu equip podia baixar. La veritat és que el repartiment de punts és una autèntica aberració. Per exemple, beneficia més adjudicar-se el Gran Premi d’Andratx (125 punts) que una etapa del Tour (120).

Notícies relacionades

I si es guanyen les dues carreres canadenques que es disputen l’últim cap de setmana de la Vuelta se sumen els mateixos punts que per una victòria a París. Un disbarat, tot i que el sistema està en vigència des del 2016 i els equips només s’han queixat ara, quan han vist el perill.

Així, per exemple, les desgràcies d’Enric Mas que el turmenten aquesta temporada li han fet perdre al Movistar almenys 750 punts. En la Vuelta es pot donar la circumstància, en una escapada, que un equip pressioni per darrere perquè va escapat un corredor que els pot condemnar a segona i desentendre’s de la general.